EXCLUSIV  „Ce am voie să mănânc?” Răspunsul realist al unui gastroenterolog de la Fundeni. Adevărații dușmanii NU sunt glutenul și zahărul!

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Restricțiile alimentare promovate intens pe internet, precum eliminarea glutenului sau a zahărului, nu au utilitate dovedită în tratarea bolilor inflamatorii intestinale (BII), avertizează dr. Răzvan Iacob. 

Dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a subliniat că dietele restrictive, precum excluderea glutenului sau a zahărului, nu și-au dovedit eficiența în tratarea bolilor inflamatorii intestinale cronice. Potrivit medicului, cea mai importantă recomandare dietetică este evitarea alimentelor de tip fast-food și a celor superprocesate, care pot declanșa sau întreține inflamația specifică acestor afecțiuni.

„În ceea ce privește dieta, sunt restricții, recomandări pentru acești pacienți?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Este un subiect extrem de important, pentru că pacienții întreabă: „Domnule doctor, ce am voie să mănânc?", și sunt o grămadă de informații pe internet, o grămadă de recomandări de diete restrictive – să excluzi glutenul din alimentație, să excluzi zahărul din alimentație. Niciuna din aceste diete restrictive nu și-a dovedit cu adevărat utilitatea în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale cronice și în menținerea bolii în remisiune.

Recomandarea cea mai importantă este ca pacientul să evite alimentele de tip fast-food. Deci, poate să fie o verigă etiopatogenică care să fie declanșator al bolii și să întrețină inflamația, deci, alimentele de tip fast-food. Alimentele superprocesate pe care le cumpărăm din supermarket, le punem în microunde și le consumăm, nu sunt deloc recomandate din perspectiva bolilor inflamatorii intestinale cronice", a spus dr. Răzvan Iacob. 

 

„Dietele restrictive nu și-au dovedit utilitatea"

Dr. Răzvan Iacob a recomandat renunțarea la fumat în cazul pacienților cu boala Crohn, deoarece fumatul agravează evoluția bolii. În cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, fumatul pare a avea un efect protector, însă nu poate fi recomandat ca soluție medicală. 

„Pacienților care au boala Crohn li se recomandă cu fermitate să se lase de fumat. Este o măsură igieno-dietetică extrem de importantă, pentru că s-a observat, pe studii epidemiologice, că fumatul reprezintă un factor de risc important pentru boală Crohn, iar pacienții cu boală Crohn care continuă să fumeze au o evoluție nefavorabilă, agresivă a bolii.

La rectocolită lucrurile stau altfel. Se pare că fumatul este un factor de protecție, dar, bineînțeles, nu o să putem recomanda pacientului să fumeze. Totuși, s-a observat că pacienții fumători, care se lasă de fumat, sunt la risc de a dezvolta rectocolită ulcero-hemoragică. De ce se întâmplă acest lucru, nu se știe exact, dar acestea sunt lucrurile care au fost observate în practică. Deci, pacienții cu boala Crohn trebuie să se lase de fumat.

Legat de dietă, după cum am spus, dietele restrictive nu și-au dovedit utilitatea”, a spus dr. Răzvan Iacob la emisiunea Academia de Sănătate de pe DC News și DC Medical. 

 

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »