Modificare pe pensiile magistraților: De când ies la pensie la 65 de ani și cum li se va calcula

Foto: Freepik
Foto: Freepik

S-a modificat proiectul susținut de Crin Antonescu în ceea ce privește pensiile magistraților. 

Citește și: ”Să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură”. S-a supărat CSM-ul după anunțul lui Crin Antonescu: Avertizează cu ”un real blocaj”

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma iniţiatorilor.

Comisia a eliminat tabelele prin care se eşalona vârsta de pensionare a magistraţilor, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

”Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării", se arată în acest amendament.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 magistraţii vor ieşi la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani.

"Există şi dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noştri mai înţelepţi ca noi vor reuşi să rezolve problema şi să facă o eşalonare potrivită", a precizat Solomon.

Proiectul de lege intră miercuri în dezbaterea şi votul plenului Camerei Deputaţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »