Sezonul turistic este posibil să se prelungească în acest an, datorită temperaturilor mai ridicate din lunile de toamnă.
Într-un dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat că toamna anului 2025 este posibil să fie mult mai călduroasă decât media ultimelor decenii, iar ca urmare a acestui fapt, sezonul turistic pe litoral să se prelungească.
„Avem o estimare pentru următoarele șase luni, cu semnalul că atât septembrie, cât și octombrie, ar putea fi luni cu o temperatură medie mai ridicată decât media ultimelor decenii, ceea ce ar putea însemna, cel puțin pentru septembrie, perioade în care mai putem merge la mare. Există această tendință chiar dacă sfârșitul lunii august poate aduce scurte episoade de răciri.
Nu trebuie neapărat să ne descurajăm și să zicem că s-a terminat cu sezonul pe litoral, pentru că am putea avea în septembrie, perioade în care să revenim la temperaturi foarte ridicate. În plus, apa este foarte caldă. În septembrie, octombrie, apa mării este caldă. De asemenea, vremea este mai blândă. Sunt mulți iubitori de o astfel de vreme, mai atenuată din punct de vedere al temperaturilor ridicate și activității solare. Important e să avem și condițiile de cazare și masă care să ne permită să ne prelungim sezonul, pentru că doritori s-ar găsi, cu siguranță“, a zis, la DC News, Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Meteo minivacanță de 1 Mai 2025. Florinela Georgescu (ANM) anunță cum va fi vremea / video
De asemenea, Florinela Georgescu a atras atenția asupra indicelui radiației ultraviolete și expunerii la razele solare în anotimpul cald, care poate fi problematică atât la malul mării, cât și pe crestele montane.
„O dată ce cresc temperaturile, e bine să ne reamintim de radiația solară. La nivel personal trebuie să ne protejăm, iar de aceea, pe siteul ANM, există vara indicele radiației ultraviolete, o hartă colorată foarte sugestiv, care ne arată când e cazul să luăm măsuri de protecție.
Este foarte important să ne protejăm atât atunci când mergem la mare, cât și atunci când mergem la munte, mai ales pe creste, unde atunci când e senin ne expunem din plin. Bronzul acela de munte, frumos și rezistent, vine și el cu riscurile lui“, a mai zis Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu