Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre care ar fi cauzele pentru care Statele Unite, prin Administrația Trump, nu au dat încă un mesaj despre alegerile prezidențiale din România, conform cutumelor diplomatice. Ulterior, Ambasada SUA a transmis un mesaj.
Vezi și - Emmanuel Macron, mesaj în limba română pentru Nicușor Dan/ Alte reacții internaționale
Ambasada SUA a postat marți, la ora 15.25, un mesaj pentru Nicușor Dan și noul guvern.
"Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale", a scris Ambasada SUA la București, pe o rețea socială.
În urma mesajului Ambasadei SUA, Bogdan Chirieac a precizat că mesajul este unul lipsit de clasicele felicitări.
În momentul redactării acestui articol, Administrația Trump nu a dat un mesaj de felicitare României și noului președinte Nicușor Dan, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația și care ar fi cauzele, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
"Tot așteptăm acest mesaj, un mesaj conform cutumelor diplomatice, prin care să se felicite România pentru organizarea alegerilor și să îl felicite pe câștigător. M-am gândit că poate nu l-am văzut eu, dar înțeleg că nici alți colegi nu l-au găsit deocamdată. Nu este nici pe site-ul Ambasadei, nu era cel puțin azi-dimineață. Nu este un lucru care să ne facă să ne bucurăm, mai ales că liderii europeni au dat mesaje pentru România, dar noi nu suntem compleți în politica externa fără Statele Unite. Este clară situația!", a spus Bogdan Chirieac, într-o intervenție la Realitatea PLUS.
Întrebat, la Realitatea PLUS, care ar fi motivele pentru care nu există încă acel mesaj standard, diplomatic, de felicitare, precum se procedează între state, analistul politic a răspuns:
"Nu am o explicație. Dacă mă gândesc la politică, domnul Nicușor Dan vine dintr-o zonă a progresismului în Europa, încă prezent în Europa, într-o proporție destul de mare. Administrația Trump este, în mod evident, în zona conservatoare. Dincolo de familia politică, nu mă aștept la relații calde între România și Administrația Trump, între președintele României și Administrația Trump. Între România și Statele Unite sunt convins că relațiile vor exista în continuare, avem relații economice, pe intelligence, nu au cum să nu existe, indiferent de administrație. Dar există această cutumă diplomatică de care vorbeam. Faptul că Administrația Trump nu a dat acest mesaj este un pic, să nu spunem îngrijorător, e prea mult să spunem așa, ci preocupant. Preocupant este cuvântul mai potrivit, în acest moment", a conchis analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News