Austeritate 2025: Pensii taxate, dividende impozitate, TVA majorat, salarii înghețate, reforme în educație și sănătate / video / update

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ilie Bolojan a făcut anunțuri de ultimă oră privind noile măsuri fiscale.

Au fost decise principalele măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 august! Premierul Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, că printre măsurile pentru scăderea deficitului se află reașezarea TVA la două cote, de 11% și de 21%, și creșterea accizelor pentru băuturi alcoolice și combustibili. De asemenea, anul viitor pensiile și salariile vor rămâne plafonate. Guvernul va propune creşterea normei didactice cu două ore în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar.

 

Regăsiți aici prezentarea susținută de premier în conferința de presă - https://media.dcnews.ro/other/202507/ajustarea-fiscal-bugetara-in-romania_50491300.pdf

 

 

Ilie Bolojan, anunțurile zilei, pe larg:

 

Corectarea deficitului reprezintă o urgență și o prioritate națională. Suntem în fața unui pachet care corectează deficitul. România a avut, anul trecut, cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. Nu mai putem continua în acest fel. Din 100 de lei cât a încasat din taxe, România a cheltuit 132 de lei, 32 de lei în plus pe care evident i-am împrumutat. Dacă o familie cheltuie cu 30% mai mult decât cât câștigă, cât ar putea rezista?

Dacă nu am face nimic, dacă nu am lua nicio măsură, am intra în incapacitate de plată. Nu am mai avea acces la fondurile europene. Jumătate din investițiile în curs ar fi puse pe stop. Am intra în categoria de junk, ceea ce ar însemna că nu mai suntem buni pentru investitori. Nu uitați ce a însemnat cazul Greciei din 2009. Grecia nu și-a revenit nici acum în totalitate. Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări.

Ne propunem ca până la finalul acestei săptămâni să facem consultările publice de rigoare și cel mai târziu, marți, săptămâna viitoare, când avem ședința Miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, Consiliul Ecofin, să avem acest pachet adoptat și ne propunem să îl punem în practică prin asumarea răspunderii Guvernului în cursul săptămânii viitoare. Care sunt aceste măsuri de urgență, măsuri structurale pe care le supun atenției și pe care mâine miniștrii responsabili vi le vor detalia într-o conferință de presă care va fi organizată tot în această sală și veți putea primi toate detaliile atât dumneavoastră cât și cetățenii României. Așa cum am spus și săptămâna trecută, vom reașeza taxa pe valoare adăugată la două cote.

Astăzi avem trei cote de 5, de 11 și de 19%. Cele două cote la care propunem reașezarea sunt cota de 11% și cota de 21%. La cota redusă vor rămâne, așa cum a fost și până acum, medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică.

Propunem de asemenea ca și industria Horeca să rămână la acest nivel. Acest lucru se va face în așa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. Dacă ele nu vor crește în urma măsurilor care vor fi luate, atunci cu siguranță și această industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată.

Toate celelalte componente vor fi la această cotă de 21%. O a doua măsură de creștere a venitorilor este cea de creștere a accizelor. E o creștere de bază de 10% care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil.

La combustibil, la motorină, va funcționa o schemă de restituire parțială a acestei creșteri către companiile care asigură transportul în România, în așa fel încât acest șoc să fie parțial atenuat. De asemenea, va crește și acciza pentru țigări.

Al treilea element important este creșterea numărului de contributori la Casa Națională de Sănătate. Avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari. Și, practic, nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creșterea numărului de contributori.

Ele înseamnă două direcții, aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili și măcar jumătate, nu o treime din beneficiari, să contribuie la acest lucru. Ca să fac un calcul simplu pentru o pensie, înseamnă că la o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferența dintre 4.000 și 3.000, deci 10% pe 1.000, adică 100 de lei. Un element important pe care îl avem în vedere este taxarea suplimentară a capitalurilor.

Vom propune și vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%. Toate celelalte măsuri pe care vi le-am precizat ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august. De asemenea vom taxa suplimentar profiturile băncilor.

Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europa și consider că pot contribui cu sumă mai mare la venitul de bugetului de stat. De asemenea vom supra-taxa toate câștigurile din jocurile de noroc în așa fel încât să încasăm cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri.

În ceea ce privește aspectele care țin de limitarea cheltuielilor și de luarea unor măsuri structurale, vom propune o măsură temporară și anume ca și anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate. A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% în cazul salariilor, de peste 30% în cadrul pensiilor, pe care nu o mai putem suporta ca nivel de indexare. Această măsură va fi exclusiv pentru anul viitor.

În ceea ce privește alte cheltuieli structurale, cum sunt cele din educație, vom propune creșterea normei didactice cu două ore față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar. Asta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didactic trebuie să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în loc de 18 ore ar urma să predea 20 de ore. Numărul de ore predate va fi un efect financiar. Numărul de ore care sunt astăzi la plata cu ora, care, calculate norme, înseamnă peste 30.000 de norme didactice, va fi mult mai redus, foarte probabil se va reduce la jumătate și, pe ansamblu, statul, într-adevăr, va face niște economii care vor fi direcționate tot către zona de educație în anii următori.

Un alt aspect ține de reforma burselor. Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim, din nou, corecți. În ultimii ani, așa cum am spus, a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi. Gândiți-vă că, acum 3 ani de zile, aveam o sumă totală pentru burse pe România de 188 de milioane de lei și, anul trecut și, evident, și anul acesta, am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde lei.

Deci, este o creștere de 10 de ori și, în afară de faptul că este o sumă foarte mare, pe care nu ne-o putem permite, gândiți-vă, deci, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns ca, printr-o aplicare neconformă, să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste 9,50, dar care, la examenul de bacalaureat, iau note de 5 sau 7 sau mai rău, nu-și iau bacalaureatul. Sigur, se pune întrebarea când a fost notarea corectă la bacalaureat sau la o clasă în care toată lumea sau foarte mulți aveau burse de merit. Nu mai știm ce înseamnă meritul.

La fel, stau lucrurile și la celelalte burse, burse de reziliență și vom rămâne, deci, cu cele două burse care se cuvine să rămân, bursele de merit, dar acordate pe merit într-un număr limitat. Gândiți-vă la premiile pe care le luam cei care am prins alte vremuri, iar cele sociale vor fi, într-adevăr, alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor care provin din familii defavorizate. Acestea sunt principalele elemente care țin de pachetul care va fi prezentat în cursul zilei de mâine și pe care miniștrii, tot în această sală, o să vi-l detalieze și vă vor răspunde la toate întrebările.

În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și reorganizări, gândiți-vă la ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat în sensul de cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii, reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri care sunt aplicate în cascadă, avem ministere care și-au aplicat sporuri de câte 50-45% și, practic, prin două operațiuni și-au dublat salariile. Dar n-ar fi fost asta problema dacă apelurile de proiecte pe fondurile europene ar fi fost lansate la timp, dar nu sunt lansate la timp, dacă evaluarea proiectelor s-ar fi făcut repede și n-ar fi fost în târzieri și dacă absorbția fondurilor europene la final ar fi într-un grafic care să ne asigure confortul că le vom absorbi pe toate până la finalul acestei perioade, dar nu suntem în această situație.

De asemenea, tot în acest pachet, vom actualiza redevențele și valorifica mai bine activele statului. La acest al doilea pachet vom lucra în următoarele două săptămâni, se lucrează și în prezent, dar ne-am concentrat pe acest prim pachet în așa fel încât să venim cu aceste completări și, practic, să luăm măsurile care sunt necesare pe deoparte pentru a răspunde acestei urgențe de a recâștiga încrederea piețelor pentru o țară stabilă economic, prin adoptarea acestor măsuri care, așa cum am spus, parțial dintre ele sunt temporare și în condițiile în care, la finalul anului 2026, se vor constata că direcția pe care ne ducem, creșterea de venituri, scăderea de cheltuieli, se încadrează în estimările pe care ni le-am asumat ca țară, înseamnă că vor putea fi reanalizate în așa fel încât să fie stabilite pe termen lung într-o variantă predictibilă. Cel al doilea pachet vine să îndeplinească jaloane care sunt obligatorii pentru a putea absorbi fondurile europene și, de asemenea, să corecteze nedreptăți și acumulări negative pentru ca românii să vadă că nu doar administrăm ci corectăm lucrurile pentru a genera încredere, pentru a pune România din nou pe drumul cel bun și pentru a reda încrederea și speranța cetățenilor noștri.

Pentru a pune în practică acest pachet este evident că în liniile a doua și a treia e nevoie de o altă abordare și astăzi am numit o nouă conducere la ANAF la propunerea domnului ministru de Finanțe în așa fel încât, stabilind criterii de performanță, să combatem atât evaziunea fiscală, dar să luptăm de pe toate pozițiile și pentru cheltuirea corectă a banilor publici și pentru combaterea fraudării acestora.

 

Youtube video image

 

 

----

Știrea inițială:

TVA va crește pentru mai multe categorii de produse și servicii, pensiile de peste 3.000 de lei vor fi impozitate cu CASS, iar valoarea voucherelor se va schimba, dar aflăm mai multe de la ora 17.00! Pachetul fiscal va trece prin asumarea răspunderii Guvernului. Angajarea răspunderii Guvernului sau asumarea răspunderii Guvernului este o procedură prevăzută de articolul 114 din Constituția României prin intermediul căreia Guvernul urmărește adoptarea unui proiect de lege sau program printr-o modalitate simplificată față de procedura legislativă obișnuită.

Ce prespune angajarea răspunderii Guvernului

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.


Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

 

 

Prim-ministrul Ilie Bolojan va susține în această după-amiază, începând cu ora 17:00, o conferință de presă la Palatul Victoria, în Centrul de presă al Guvernului.

Evenimentul este organizat în contextul unor decizii importante aflate pe agenda Executivului și vine la scurt timp după mai multe întâlniri de lucru desfășurate în cursul acestei săptămâni.

Conferința va fi transmisă LIVE pe conturile oficiale de Facebook și YouTube ale Guvernului României, precum și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria, pentru a asigura accesul publicului larg și al presei la declarațiile șefului Guvernului. Rămâneți pe DC News pentru a afla care vor fi noile măsuri fiscale. Revenim cu video în acest articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »