Au început mai multe proteste în țară. Angajații sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a tăia și elimina sporuri.
Update 2:
Un nou semnal de nemulțumire a fost transmis luni la prânz din partea angajaților Fiscului din Sibiu. Aproximativ 40 de lucrători ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) s-au adunat în fața sediului instituției într-un protest spontan, exprimându-și dezacordul față de o inițiativă guvernamentală privind plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare, un beneficiu care le aduce în prezent, în medie, peste 700 de lei net lunar.
Potrivit liderului local al sindicatului Solidaritatea din ANAF Sibiu, Dan Bucur, manifestația a reunit în majoritate membri de sindicat, dar și alți angajați solidari cu cauza.
„Suntem în jur de 40 la protest, în total avem 220 de membri la nivelul judeţului. Cred că doar la Sibiu ies colegii la protest, la restul serviciilor fiscale din judeţ nu cred că vor ieşi astăzi”, a declarat acesta.
El a mai precizat că „90% sunt sindicalişti, dar sunt şi alţi colegi”, iar deși unele operațiuni ale Trezoreriei continuă, alte birouri au fost complet închise.
Nemulțumirea centrală este legată de planurile de reducere a singurului spor aflat în plată.
„Ne opunem plafonării sporului de condiţii vătămătoare de muncă, singurul spor pe care îl avem. În medie, acesta este de circa 770 de lei net. Se reduce sporul, dar în acelaşi timp factorii vătămători în baza cărora l-am primit – minim cinci, în cazul Sibiului sunt şapte – rămân neschimbaţi”, a adăugat liderul sindical.
Protestul de la Sibiu se înscrie într-o mișcare mai largă, organizată la nivel național de angajații sistemului fiscal, afectați de intențiile Guvernului privind ajustarea unor drepturi salariale.
Sindicatul Național Finanțe – Solidaritatea (SNS) a transmis un comunicat în care respinge categoric proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede limitarea acestui spor la 300 de lei brut. Conform organizației sindicale, această sumă nu reflectă riscurile și condițiile dificile în care lucrează angajații din sistemul financiar public.
SNS subliniază că sporul actual compensează nu doar expunerea la factori nocivi, dar și scăderea puterii de cumpărare cauzată de inflație. Mai mult, în 2023 sindicatul a propus ca acest beneficiu să fie inclus în salariul de bază și a atras atenția asupra numărului mare de decese premature în rândul personalului din domeniu.
„Acest tip de spor pentru condiţii de muncă este întâlnit şi în cadrul altor state membre UE, precum Italia, Franţa şi Germania, fiind acordat în conformitate cu Directiva 89/391/CEE privind introducerea de măsuri pentru promovarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă”, se arată în documentul emis de sindicat.
Reprezentanții SNS mai notează că lucrătorii din structurile fiscale se confruntă cu interdicții și regimuri speciale de incompatibilitate, neînsoțite însă de compensații financiare corespunzătoare. Deși organizația sindicală nu a inițiat oficial proteste spontane, susține dreptul angajaților de a reacționa în fața unei guvernări care, susțin sindicaliștii, evită sistematic dialogul social real, conform Agerpres.
Update 1:
Luni, la Iași, angajații Casei Județene de Pensii au întrerupt activitatea pentru câteva minute, declanșând un protest spontan menit să atragă atenția asupra nemulțumirilor legate de planurile guvernului privind eliminarea unor sporuri salariale.
Deși scurtă, manifestația face parte dintr-un val mai amplu de reacții declanșate în întreaga țară în rândul salariaților din sistemul public de pensii.
Cosmin Neagu, lider sindical, a explicat că inițiativa vine pe fondul unei nemulțumiri vechi legate de inegalitățile salariale dintre angajații instituțiilor teritoriale și cei din structurile centrale.
„Nu considerăm că este o măsură corectă pentru noi, în condiţiile în care anul trecut solicitasem alinierea salariilor noastre la nivelul celor din instituţiile centrale şi a celor de la ANAF. Aşteptăm răspunsul guvernanţilor privind această ordonanţă. Cred că vor urma o serie de proteste şi chiar o grevă generală în cadrul instituţiei şi a tuturor instituţiilor din ministerul Muncii. Sperăm că vocea noastră va fi auzită şi guvernanţii vor retrage ordonanţa de urgenţă privind tăierea sporurilor", a declarat Cosmin Neagu.
Nemulțumirea principală vizează o ordonanță de urgență propusă de executiv care ar reduce sporurile pentru condiții de muncă, considerate esențiale de angajații afectați, potrivit Agerpres.
Știre inițială:
Desfășurarea unui protest spontan luni dimineață la sediul Administrației Financiare din Iași a adus în prim-plan nemulțumirile angajaților legate de intenția Guvernului de a elimina sporul de condiții vătămătoare.
Acțiunea nu a perturbat activitatea instituției, fiind organizată astfel încât o parte dintre funcționari să asigure continuitatea serviciilor, preluând și sarcinile colegilor implicați în protest.
Sindicaliștii acuză faptul că măsura preconizată nu are o fundamentare reală și echitabilă. Liderul sindical Dumitru Ciapoi a precizat că angajații din cadrul Ministerului Finanțelor și ANAF beneficiază doar de acest spor, acordat în urma unor măsurători oficiale, nu de alte suplimente salariale, cum s-a vehiculat în spațiul public.
„O parte dintre colegi suntem la protest, alţii asigură desfăşurarea bunei activităţi a instituţiei. Ei au preluat şi activitatea colegilor care participă la protest. (...) În preconizatele măsuri ale Guvernului sunt tăieri ale acestui spor de condiţii vătămătoare, în condiţiile în care tăierile nu sunt fundamentate corect. Noi nu avem spor de antenă. Toată lumea a spus că e spor de antenă. Nu, este un spor de condiţii vătămătoare dat ca urmare a unor măsurători făcute de unele instituţii ale statului. Noi, cei de la Ministerul de Finanţe şi de la ANAF, nu avem decât sporul de condiţii vătămătoare. Nu avem niciun alt spor”, a explicat Ciapoi.
Prin această manifestare, angajații vor să transmită un mesaj clar autorităților. Deciziile luate în lipsa unui dialog real cu cei afectați riscă să creeze tensiuni. Potrivit aceluiași lider sindical, funcționarii din domeniul fiscal și-au îndeplinit constant obligațiile, contribuind la realizarea planului de încasări.
„Noi ne-am străduit, şi cifrele o arată, ne-am făcut planul de încasări, am respectat fişa postului. De ce noi suntem primii care plătim? De ce noi şi familiile noastre? Sperăm că vom fi invitaţi la discuţii înainte de a fi dată această Ordonanţă”, a mai spus liderul de sindicat.
Protestul de la Iași face parte dintr-un val de nemulțumiri din sectorul public, generat de politicile de austeritate vizate de guvernanți, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News