În contextul apariției recente în spațiul public a unor informații false sau scoase din context referitoare la achiziția de către România a rachetelor Mistral 3, Ambasada Franței în România face următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:
România colaborează în prezent cu Franța pe diverse proiecte de armament, având ca scop dotarea Forțelor armate române cu echipamente moderne și eficiente. În domeniul apărării antiaeriene, există două proiecte distincte:
Rachete antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune pentru dotarea infanteriei române: Statul francez propune rachete de ultimă generație Mistral 3 (MBDA) în cadrul unei achiziții comune pentru nouă țări, inclusiv Franța și România. Astfel, toate țările beneficiază de aceleași condiții de achiziție (preț avantajos, calitate și performanță) ca de altfel și Franța. Prețul propus României este mult mai mic decât bugetul de 700 de milioane de euro aprobat de Parlamentul de la București pentru acest echipament.
Sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune instalate pe vehicule: o companie franceză a răspuns la o licitație lansată de Guvernul român. O ofertă a fost prezentată de această companie, dar a fost eliminată de autoritățile române, precizează ambasada într-un comunicat de presă.
Programul de guvernare publicat luni de Guvernul Bolojan prevede înzestrarea Armatei, în 2025, cu rachete Mistral prin introducerea în programul SAFE (Security Action for Europe). Rachetele Mistral au fost propuse spre achiziționare României încă de anul trecut, ca parte din planul de sute de miliarde de euro al UE de întărire a capacităților militare a statelor membre. Nu doar României au fost propuse, ci și altor state precum Franţa, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Slovenia şi Danemarca.
Mistral 3 este o rachetă autoghidată care poate fi utilizată atât în configurare MANPADS (lansatoare portabile), cât și de pe vehicule, nave sau elicoptere. Are o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o rată de lovire a țintei de 97% și, în anumite condiții, poate fi lansată de un singur soldat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News