Insula zguduită de 900 de seisme în două săptămâni. Sunt deja pregătiri pentru un "mega-cutremur"! "Ți-e frică până și să adormi"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O insulă a fost zguduită de 900 de cutremure în două săptămâni, stârnind frica de un dezastru iminent.

Peste 900 de cutremure au zguduit un lanț izolat de insule din sudul Japoniei în ultimele două săptămâni, potrivit agenției meteorologice nipone, lăsând locuitorii înspăimântați și epuizați din cauza lipsei de somn, temători de ce ar putea urma, scrie The Guardian.

Deși până acum nu au fost raportate pagube majore, Agenția Meteorologică Japoneză a recunoscut că nu poate spune când se va opri această activitate seismică intensă.

„Activitatea seismică este foarte ridicată în apele din jurul lanțului de insule Tokara începând cu 21 iunie”, a declarat Ayataka Ebita, directorul diviziei de observație a cutremurelor și tsunamiurilor din cadrul agenției, în cadrul unei conferințe de presă de urgență organizate miercuri, după ce un cutremur cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în zonă în jurul orei 15:30 (ora locală).

„Până la ora 16:00 astăzi, numărul cutremurelor a depășit 900”, a spus Ebita, avertizând că localnicii ar trebui să fie pregătiți pentru adăpostire sau evacuare, întrucât zona ar putea fi lovită de seisme și mai puternice.

Cotidianul Mainichi Shimbun a relatat că s-a înregistrat un număr record de 740 de cutremure în lanțul de insule Tokara într-un interval de doar 10 zile, până marți. Toate aceste seisme au avut o intensitate de cel puțin 1 pe scara seismică japoneză (de la 1 la 7). Un nivel de 5 inferior este suficient de puternic pentru a-i speria pe oameni și a-i obliga să se țină de ceva stabil.

Oamenii sunt extenuați din cauza lipsei de somn

 

Primăria din Tokara a anunțat pe site-ul său că locuitorii sunt extenuați din cauza lipsei de somn. „Simți că se zguduie tot timpul”, a declarat un localnic postului regional MBC. „Ți-e frică până și să adormi”, a mai spus el.

Un alt localnic a spus: „Nu e clar când se va termina totul. Încep să mă gândesc dacă ar trebui să-mi evacuez copiii”.

Potrivit datelor oficiale, numărul zilnic de cutremure a atins un vârf de 183 pe 23 iunie, apoi a scăzut la 15 pe 26 iunie și 16 pe 27 iunie. Însă a crescut din nou la 34 pe 28 iunie și la 98 pe 29 iunie. Pe 30 iunie au fost înregistrate 62 de cutremure.

O perioadă similară de activitate seismică intensă a fost consemnată în septembrie 2023 în aceeași zonă, când s-au produs 346 de cutremure, conform agenției meteorologice.

Șapte dintre cele 12 insule Tokara sunt locuite, cu aproximativ 700 de oameni în total. Experții spun că topografia neobișnuită a regiunii face ca presiunea să se acumuleze sub fundul mării și să se elibereze sub formă de cutremure.

Japonia înregistrează în jur de 1.500 de seisme pe an

 

Japonia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, fiind situată la intersecția a patru plăci tectonice, în vestul „inelului de foc” al Pacificului. Arhipelagul, care are aproximativ 125 de milioane de locuitori, înregistrează în jur de 1.500 de seisme pe an, reprezentând aproximativ 18% din totalul cutremurelor globale. Majoritatea sunt ușoare, dar impactul lor variază în funcție de locație și de adâncimea la care se produc.

Aproape 600 de oameni au murit în urma unui cutremur devastator care a lovit Peninsula Noto, în centrul Japoniei, chiar în prima zi a anului 2024. În martie 2011, peste 18.000 de persoane și-au pierdut viața după ce un cutremur de magnitudine 9,0 a declanșat un tsunami uriaș, care a distrus o mare parte din coasta de nord-est a Japoniei și a provocat o triplă topire a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima.

Guvernul Japoniei a anunțat săptămâna aceasta că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a se pregăti în fața unui posibil „mega-cutremur” despre care experții cred că are șanse mari să lovească coasta Pacificului în următoarele trei decenii.

Deși este imposibil de prezis cu exactitate când va avea loc un astfel de seism, un raport guvernamental publicat în ianuarie a crescut ușor probabilitatea unui cutremur major în zona Groapei Nankai în următorii 30 de ani, la 75–82%. Potrivit unei estimări revizuite în martie, un astfel de mega-cutremur, însoțit de un tsunami, ar putea provoca până la 298.000 de decese și pagube materiale de până la 2.000 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »