Pericolele ascunse ale florilor sălbatice din orașe - Studiu

Sursa foto: Pixabay/ Foto cu rol ilustrativ
Sursa foto: Pixabay/ Foto cu rol ilustrativ

Un studiu recent scoate la iveală pericolele florilor sălbatice din orașe.

Florile sălbatice ar putea absorbi metale toxice și le-ar putea transmite albinelor, arată un studiu citat de The Guardian.

Cercetătorii recomandă testarea solului în zonele urbane și, dacă este necesar, curățarea acestuia înainte de a planta flori sălbatice. Ele ar putea absorbi metale toxice din solurile urbane și ar putea transmite aceste toxine polenizatorilor, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge.

Aceștia au descoperit că plante comune precum trifoiul alb și volbura (rochița-rândunicii), care reprezintă o sursă importantă de hrană pentru polenizatori în orașe, pot acumula arsenic, cadmiu, crom și plumb din solurile contaminate.

Sursa foto: Pixabay

Studiile anterioare au arătat că aceste metale dăunează sănătății albinelor și altor polenizatori care consumă nectarul contaminat. Chiar și cantitățile mici de metale din nectar pot afecta învățarea și memoria albinelor, diminuându-le capacitatea de a căuta hrană, ceea ce duce la scăderea populațiilor și la moartea acestora.

Solurile contaminate se găsesc adesea pe terenuri care au fost anterior ocupate de clădiri și fabrici, activități ce au lăsat în urmă poluanți metalici. Cercetătorii recomandă testarea contaminanților din zonele urbane și, dacă este necesar, curățarea acestora înainte de plantarea florilor sălbatice.

Sursa foto: Pixabay

Studiul, publicat în revista Ecology and Evolution, a fost realizat în Cleveland, un oraș post-industrial din Ohio (SUA), care se confruntă cu peste 33.700 de terenuri abandonate din cauza scăderii populației. Orașul a fost cândva un centru important pentru producția de fier și oțel, rafinarea petrolului și fabricarea automobilelor – industrii ce pot lăsa în urmă soluri contaminate cu metale toxice.

Cercetătorii au colectat și analizat nectarul dintr-o serie de flori autohtone, apreciate de polenizatori, care creșteau în diverse zone ale orașului. Plumbul a fost găsit în cele mai mari concentrații, însă fiecare floare a acumulat cantități și tipuri diferite de metale.

Cicoarea (Cichorium intybus), cu flori albastre strălucitoare, a acumulat cea mai mare concentrație totală de metale, urmată de trifoiul alb (Trifolium repens), morcovul sălbatic (Daucus carota) și volbura (Convolvulus arvensis).

Contaminarea solului cu metale este o problemă comună în orașele din întreaga lume, iar nivelul contaminării crește, de obicei, odată cu vechimea orașului. Sursele includ praful de ciment și activitățile miniere.

Totuși, autorii raportului subliniază că oamenii nu ar trebui să fie descurajați să planteze flori sălbatice pentru albine.

Dr. Sarah Scott, din Departamentul de Zoologie al Universității din Cambridge și autoarea principală a studiului, a declarat: „Este foarte important să avem flori sălbatice ca sursă de hrană pentru albine, iar rezultatele noastre nu ar trebui să descurajeze oamenii să le planteze în orașe.”

„Sperăm ca acest studiu să atragă atenția asupra faptului că sănătatea solului este la fel de importantă ca sănătatea albinelor. Înainte de a planta flori sălbatice în zonele urbane pentru a atrage albinele și alți polenizatori, este important să se ia în considerare istoricul terenului și ce s-ar putea afla în sol – și, dacă este necesar, să se verifice dacă există servicii locale de testare și curățare a solului”, a mai adăugat aceasta.

Citește și: Pesticidele din praful casnic din Europa cresc riscurile de cancer și alte boli grave - Studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »