O furtună solară puternică schimbă tot ce știam despre atmosfera Pământului. Noile descoperiri ale cercetătorilor

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

O echipă de cercetători a studiat o activitate neobișnuită în timpul unei furtuni solare puternice, descoperind aspecte importante care pot genera noi înțelegeri asupra comportamentului atmosferei.

Descoperiri surprinzătoare în stratul sporadic E

În timpul unei furtuni solare puternice, cercetătorii au descoperit o activitate neobișnuită a unor nori ionosferici misterioși, denumiți straturi sporadice E, potrivit Scitechdaily.com.

Acești nori subțiri, bogați în metale ionizate, au apărut mai ales în faza de recuperare a furtunii, răspândindu-se de la poli către ecuator. Această descoperire oferă o perspectivă nouă asupra unei regiuni a atmosferei Pământului, care e adesea neglijată.

O echipă de la Universitatea Kyushu a raportat, într-un studiu publicat în Geophysical Research Letters, că straturile sporadice E, situate la aproximativ 90-120 km altitudine, au devenit mult mai intense în urma furtunii geomagnetice. Aceste straturi sunt formate din nori subțiri, de 1-5 km grosime, dar extrem de densi, care apar și dispar rapid.

Cercetătorii au observat că fenomenul a fost concentrat în special asupra Asiei de Sud-Est, Australiei, Pacificului de Sud și Pacificului de Est, iar acești nori păreau să se deplaseze de la regiunile polare către latitudinile mai joase, semn al unui val atmosferic de amploare generat de furtună.

Impactul asupra comunicațiilor

Studiul a fost realizat pe baza unei cantități impresionante de date, colectate atât de la 37 de radare terestre numite ionosonde, cât și de la rețeaua de sateliți COSMIC-2 care orbitează Pământul.

Astfel, oamenii de știință au creat o hartă detaliată la nivel global a activității acestor straturi în timpul și după furtuna solară majoră. Profesorul Huixin Liu, coordonatorul echipei de la Universitatea Kyushu, explică faptul că, deși în mod obișnuit cercetările se concentrează pe stratul F al ionosferei (situat la altitudini mai mari și cu niveluri mai ridicate de ionizare), studiul lor a arătat că și stratul E răspunde semnificativ în contextul unei furtuni puternice.

Descoperirea că aceste straturi sporadice E apar inițial în apropierea polilor și apoi se extind către latitudini mai joase oferă indicii importante despre modul în care vânturile neutre perturbate în această regiune a atmosferei influențează fenomenele ionosferice.

Această activitate are un impact direct asupra comunicațiilor radio în benzile HF și VHF, fiind esențială pentru înțelegerea și anticiparea posibilelor întreruperi cauzate de condițiile meteorologice spațiale.

De asemenea, profesorul Liu subliniază că, odată ce momentul și modul în care straturile sporadice E se intensifică în faza de recuperare a furtunilor solare vor fi clar identificate, va deveni posibilă o prognoză mai precisă a acestor fenomene, contribuind astfel la diminuarea riscurilor pentru comunicații. Echipa plănuiește să studieze datele altor furtuni solare pentru a înțelege mai bine aceste procese complexe din atmosferă.

Citește și: Investiții masive în formarea doctoranzilor: Peste 1,25 miliarde euro alocați de Comisia Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »