EXCLUSIV  Surpriză la alegerile din 2025: Ce se întâmplă cu votul tinerilor

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Mădălina Hideg, directoarea Institutului ARGUMENT, a făcut o analiză a prezentării la urne a românilor în ziua de 18 mai 2025.

Într-un dialog avut cu jurnalistul Val Vâlcu, la emisiunea DC Votez, la DC News, Mădălina Hideg (ARGUMENT), a analizat prezentarea la urne a românilor în această zi, prin prisma recordurilor atinse, dar și a diferențelor față de alte scrutine prezidențiale precedente.

„Prezența este mai mică în mediul rural decât în mediul urban, dar față de acum două săptămâni, față de 4 mai, nu este chiar atât de mică prezența nici în mediul rural. E o diferență în plus de aproximativ 500.000 de voturi, deci nu putem spune că avem o prezență mică. E adevărat însă că diferența este foarte mare între mediul rural și mediul urban, de aproape 1,2 milioane de voturi.

Legat de votul pe liste suplimentare, avem un număr mai mic de voturi pe liste suplimentare decât pe 4 mai 2025. Acum avem undeva la puțin peste 1 milion de voturi, iar pe 4 mai, la aceeași oră, erau undeva la 1,5 milioane. Probabil că oamenii au stat mai mult acasă în acest weekend, față de acum 2 săptămâni când au fost și acele zile libere legale“, a spus sociologul ARGUMENT Mădălina Hideg.

Tinerii nu mai sunt factor hotărâtor în aceste alegeri

O eventuală mobilizare a tinerilor la orele serii nu ar mai avea același efect precum în anul 2014, mai ales, deoarece polarizarea pe grupe de vârstă și pe ocupații nu mai este atât de clară în alegerile prezidențiale din acest an.

„Deci numărul votanților pe liste suplimentare nu ar urma aceeași curbă de creștere“, a completat Val Vâlcu.

„Probabil că nu! Rămâne să vedem până unde va crește votul pe liste suplimentare în centrele universitare, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța“, a zis Mădălina Hideg.

„Studenții au votat până acum sau merg la vot spre finalul zilei?“, a continuat Val Vâlcu.

„Experiența anilor trecuți ne arată că tinerii merg la vot în a doua parte a zilei, mai ales după ora 18:00. Lipsește polarizarea atât pe vârste, cât și pe ocupație și alte segmente demografice“, a replicat Mădălina Hideg.

„Rezultatul e deschis“, a adăugat Val Vâlcu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De ce iese, de fapt, diaspora la vot în număr atât de mare

Potrivit Mădălina Hideg, cea mai mare mobilizare la vot este în diaspora și Republica Moldova, unde până la ora 16:00 au votat deja peste 1,2 milioane de români.

„Ce merită menționat e că la această oră avem cea mai mare prezență la vot, din toate timpurile, în diaspora. În turul 1 au fost 944.000 la vot, număr care a fost depășit în turul 1 al alegerilor de anul acesta, cu 973.000. Acum avem deja peste 1,2 milioane de oameni prezenți la vot în diaspora, în vestul Europei și Republica Moldova“, a zis Mădălina Hideg.

„Este rezultatul creșterii numărului de secții de votare, este mai accesibil votul acum față de acum 10-20 de ani?“, a zis Val Vâlcu.

„Este cel mai mare număr de secții de vot organizate vreodată în diaspora, 966 de secții de vot, dar nu sunt cu mult mai multe față de 2019, când au fost 835. Probabil că cele 131 în plus au un aport, dar cu siguranță și interesul față de aceste alegeri prezidențiale este mult mai mare. Acum, foarte mulți români din diaspora se declară anti-sistem și vor ca mesajul lor să fie foarte clar în această direcție. Asta îi determină foarte mult să meargă la vot într-un număr atât de mare“, a replicat Mădălina Hideg.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »