Ursula von der Leyen, replici acide în PE către Gheorghe Piperea: "O reţetă de manual a extremiştilor"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat luni în Parlamentul European (PE) moţiunea de cenzură depusă contra sa de către eurodeputatul român Gheorghe Piperea.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit moțiunea de cenzură ca fiind o "reţetă de manual a extremiştilor", pe care i-a numit "antivaccinişti" şi "admiratori ai lui Putin", încercând în acelaşi timp să remobilizeze majoritatea proeuropeană din PE.

Moţiunea a fost iniţiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din partidul AUR şi membru al grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), şi a avut ca principal reproş lipsa de transparenţă a şefei CE în afacerea aşa-numită "Pfizergate".

Ursula von der Leyen nu a făcut public un schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei de COVID-19, când Uniunea Europeană negocia achiziţionarea de vaccinuri de la acest laborator american.

Afacerea a dus la înaintarea mai multor plângeri la adresa Comisiei Europene din partea a diverse asociaţii şi personalităţi, precum şi a New York Times, care a încercat în zadar să obţină acces la mesajele în cauză.

Eurodeputatul român a denunţat şi "ingerinţe" în alegerile prezidenţiale din România



Eurodeputatul român a denunţat şi "ingerinţe" în alegerile prezidenţiale din România, câştigate de candidatul proeuropean Nicuşor Dan în luna mai.

La modul mai larg, Gheorghe Piperea a reproşat Comisiei că "abuzează de prerogativele sale" şi că "ignoră Parlamentul European", acuzând o "concentrare nedemocratică a deciziilor în mâinile" Ursulei von der Leyen.

"Eu provin dintr-o ţară cu o experienţă de 45 de ani de totalitarism. Refuzăm modelul sovietic sau modelul chinezesc de azi", a afirmat Piperea în plenul PE.

Ursula von der Leyen, discurs acid în plenul PE. Referire la Gheorghe Piperea



Ursula von der Leyen a avut un discurs destul de acid în plenul PE, în care nu s-a sfiit să răspundă cu duritate acuzaţiilor.

"Ce am auzit de la dl (Gheorghe) Piperea este, cred, destul de clar. E o reţetă de manual a extremismului. (...) Putem să ne alăturăm dlui Piperea pe calea conspiraţiei sau putem să înţelegem ceea ce se întâmplă de fapt, că este încă o tentativă de a dezbina instituţiile noastre. Nu vom lăsa niciodată să se întâmple acest lucru", a spus Ursula von der Leyen.

Ea i-a mulţumit totuşi eurodeputatului român care a iniţiat moţiunea, prima în UE din noiembrie 2014, şi a spus că dezbaterea din plenul PE este vitală. "Îmi dau seama că există aici eurodeputaţi care nu au semnat moţiunea, dar au preocupări faţă de problemele invocate", a afirmat ea.

Şefa executivului european a subliniat că fiecare cetăţean dintr-un stat UE a avut acces la vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus, indiferent din ce zonă a Europei provenea.

"Aceasta este Europa solidarităţii pe care eu o iubesc şi pe care extremiştii o urăsc", a declarat Von der Leyen în plenul PE. Ea a explicat că, într-adevăr, era în contact cu reprezentanţii companiilor care au produs vaccinul, dar "a sugera că aceste contracte ar fi fost cumva incorecte este pur şi simplu greşit".

"Oricine susţine că nu cunoştea contractul minte"



"Negocierile contractelor au fost derulate de CE şi statele membre împreună. Absolut fiecare contract a fost analizat detaliat în capitale, nu au existat clauze secrete, obligaţii ascunse. Toate cele 27 de state membre au hotărât să-şi cumpere vaccinurile. Oricine susţine că nu cunoştea contractul minte", a dat asigurări Ursula von der Leyen, aplaudată de unii dintre eurodeputaţi şi huiduită de alţii.

Ea a afirmat despre eurodeputaţii pe care i-a numit de extremă dreaptă că "nu există nicio dovadă că ei vin cu răspunsuri, dar sunt dovezi că ei sunt sprijiniţi de inamicii noştri, de păpuşarul din Rusia". "Este o mişcare alimentată de conspiraţionişti antivaccinişti şi este suficient să ne uităm la textul moţiunii ca să înţelegem ce vreau să spun", a mai spus ea.

Manfred Weber a spus că moţiunea de cenzură este o "pierdere de vreme"



Liderul grupului Partidului Popular European în PE, Manfred Weber, a spus că moţiunea de cenzură este o "pierdere de vreme" şi că "lui Putin (preşedintele rus Vladimir Putin - n.r.) o să-i placă foarte mult ce fac prietenii lui aici".

Weber a numit partidele "Alternativa pentru Germania şi AUR din România, marionetele lui Putin în PE" care "încearcă să submineze unitatea Europei şi să provoace căderea Comisiei în această perioadă de turbulenţe mondiale şi de criză economică".

Cine a cerut angajamente clare din partea Ursulei von der Leyen



Deşi au menţionat că nu vor vota moţiunea de cenzură, social-democraţii şi centriştii din legislativul comunitar au cerut angajamente clare din partea Ursulei von der Leyen.

Lidera grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Pérez, a denunţat ambiguităţile PPE faţă de extrema dreaptă, în principal pentru a pune piedică legilor de mediu.

"Acum un an spuneaţi că ECR este un partid proeuropean. Acum vedem că un membru al ECR depune o moţiune împotriva preşedintei CE, nu vi se pare ironic?", l-a întrebat Iratxe Garcia Pérez pe Manfred Weber.

"Vreţi să guvernaţi împreună cu cei care vor să distrugă Europa sau cu cei care se bat în fiecare zi pentru a o construi?", a continuar ea, adresându-se membrilor PPE. Lidera grupului Renew, Valerie Hayer, a interpelat şi ea dreapta, întrebând direct: "Cine sunt aliaţii voştri din acest parlament?"

"Agenda europeană patinează"



"Agenda europeană patinează", a remarcat ea, şi a criticat "Comisia pentru că este prea centralizată şi sclerozată".

Fabrice Leggeri, din grupul Patrioţi pentru Europa, a declarat că "Europa merită mai mult decât acest autoritarism nedemocratic". "Scandalul Pfizer nu este o eroare administrativă, ci un abuz de putere. CJUE a confirmat că aţi acţionat de una singură, în afara oricărui cadru democratic. Vina nu vă aparţine în exclusivitate, ea simbolizează o derivă şi mai gravă", a apreciat Leggeri, adresându-i-se direct şefei CE, care a fost huiduită în mai multe rânduri de eurodeputaţii care au susţinut moţiunea.

"Europa dvs este una în care deciziile se iau fără dezbatere. Eu spun nu, dnă Von der Leyen, aceasta nu este Europa noastră. Vrem o Europă care apără, construieşte şi ascultă, nu impune", a mai afirmat el.

Nicola Procaccini, intervenție inedită



O intervenţie inedită a avut Nicola Procaccini, copreşedinte al grupului ECR, care a anunţat în cuvântul său că "nu voi putea vorbi în numele întregului meu grup, ci în numele a două treimi din membrii ECR care nu au semnat moţiunea".

El a precizat că acei eurodeputaţi din ECR care nu au semnat moţiunea consideră, ca şi el, că aceasta este o greşeală, "un mare cadou pentru adversarii noştri politici". "O fi libertate de vot în cadrul ECR, dar această moţiune este sortită eşecului, pentru că nici măcar nu se apropie de pragul de voturi necesar", a mai afirmat el.

Deşi consensul general este că nu există nicio şansă ca executivul UE să cadă în urma votului de joi, iniţiatorul Gheorghe Piperea a declarat după dezbatere pentru presa română că "moţiunea a avut deja un succes prin simpla dezbatere de astăzi".

"Practic nici nu mai contează voturile de joi pentru că, în scurt timp, senzaţia pe care mi-o dă discursul dnei Von der Leyen şi faptul că nu a mai vrut să spună nimic ulterior, este că în curând o vor retrage", a spus eurodeputatul AUR, referindu-se la faptul că preşedinta CE a decis să aibă o singură intervenţie în plen, deşi ar fi putut răspunde şi la final acuzaţiilor eurodeputaţilor care o contestă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »