Grecia se confruntă cu un nou val de migrație maritimă, salvând peste 400 de persoane în largul insulelor Gavdos și Creta în doar câteva zile.
Grecia se confruntă din nou cu un val masiv de migranți sosiți pe mare, în special dinspre nord-estul Libiei. Începând de vineri și până duminică, paza de coastă elenă a fost mobilizată în cinci operațiuni distincte în largul insulelor Gavdos și Creta, salvând în total sute de persoane aflate în pericol.
Potrivit autorităților, cel mai important incident a avut loc duminică, atunci când peste 430 de migranți au fost localizați și preluați de navele de salvare la aproximativ 25 de mile nautice sud de Gavdos - insula cea mai sudică a Greciei.
Tot în aceeași zi, agenția europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, a intervenit în largul Cretei, reușind să salveze 96 de migranți aflați în două bărci supraaglomerate. Cei salvați au fost transportați către insula Creta, centrul regiunii și cel mai populat teritoriu insular al Greciei.
Numărul tot mai mare de migranți care traversează Mediterana dinspre Libia reflectă o tendință în creștere, observată în ultimele luni. Majoritatea celor care își riscă viața în aceste călătorii periculoase provin din țări marcate de instabilitate, precum Sudan, dar și din Egipt sau Bangladesh.
Pentru a contracara acest flux constant de migranți, guvernul grec a decis luna trecută să trimită două fregate în apropierea apelor teritoriale libiene. În plus, Grecia a solicitat Libiei o colaborare mai eficientă atât cu Atena, cât și cu instituțiile europene, în încercarea de a opri ambarcațiunile înainte de a părăsi apele libiene.
Situația a fost amplificată și de imaginile difuzate duminică de presa elenă, în care zeci de migranți pot fi văzuți aruncându-se dintr-o barcă rapidă direct în mare, cu puțin timp înainte de a ajunge pe țărmurile sudice ale Cretei - o dovadă a disperării, dar și a complexității fenomenului.
Pe fondul acestui context tensionat, relațiile greco-libiene rămân fragile, mai ales după controversatul acord semnat în 2019 între Libia și Turcia. Însă, în încercarea de a relansa dialogul, ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a efectuat duminică o vizită oficială la Benghazi, unde a discutat problema migrației cu liderul militar din estul Libiei, Khalifa Haftar.
„Vom continua relația noastră fără întreruperi... și sperăm ca în viitorul apropiat să avem rezultate concrete în ceea ce privește progresul relațiilor noastre”, a declarat Gerapetritis, potrivit comunicatului emis de Ministerul de Externe de la Atena, potrivit Reuters.
CITEȘTE ȘI: Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci