Ministerul Apărării Naționale a explicat ce se întâmplă, de fapt, cu trupele americane din România și sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra unei noi acțiuni de dezinformare, care circulă pe rețelele sociale și care vizează prezența militară americană în România. Potrivit MApN, informațiile referitoare la o presupusă retragere a trupelor SUA și a sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu sunt complet false.
"O a doua acțiune de dezinformare, distribuită pe platformele TikTok, YouTube și Facebook, face referire la așa-zise „decizii” oficiale comunicate de autoritățile SUA cu privire la retragerea totală a militarilor americani dislocați în România, inclusiv la retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore dislocat de Armata SUA în Baza 99 Deveselu.
Foto: MApN
Aceste informații sunt false și nu au niciun fundament real. Militarii dislocați de Armata Statelor Unite ale Americii în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România își desfășoară activitatea normal. Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu își desfășoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificați, ca parte a scutului antibalistic al Alianței Nord-Atlantice.
De altfel, Ambasada SUA la București a transmis recent un mesaj prin care se subliniază că instalarea acestui sistem „a sporit securitatea și capacitatea de descurajare pe flancul estic al NATO. Colaborarea dintre forțele americane și române la Deveselu demonstrează puterea alianței noastre și angajamentul nostru comun față de stabilitatea regională. Prin prezența sa în România, Aegis Ashore contribuie nu numai la protejarea aliaților noștri, ci și la consolidarea puterii și a securității Americii”.
Foto: MApN
Din analiza mediului informațional, este de așteptat ca acțiuni de dezinformare de acest gen, care vizează subiecte de securitate și apărare națională, să continue și în perioada imediat următoare.
Aceste acțiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreține o stare de teamă și confuzie în rândul opiniei publice din România, în contextul agresiunii armate pe care forțele Federației Ruse o desfășoară împotriva Ucrainei.
Recomandăm tuturor utilizatorilor din România care folosesc platformele de comunicare digitală să manifeste prudență înainte de a redistribui informații pe aceste subiecte, care au caracter alarmist, senzaționalist sau care pot genera panică. Veridicitatea acestor informații poate fi cu ușurință verificată din surse oficiale", transmite MApN într-un comunicat de presă.
Foto: MApN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News