Cel mai mare exportator de carne de pui din lume, interzis de China

Fotografie de la Sarah-Claude Lévesque St-Louis/ Pexels
Fotografie de la Sarah-Claude Lévesque St-Louis/ Pexels

Un focar de gripă aviară a dus la suspendarea pentru două luni a importurilor de carne de pui de către China.

Brazilia, cel mai mare exportator de carne de pui din lume, a confirmat vineri, 16 mai, primul focar de gripă aviară la o fermă de păsări, declanșând o interdicție la nivel național din partea Chinei și restricții la nivel de stat din partea altor mari consumatori.

Focarul din sudul Braziliei a fost identificat la o fermă care furnizează pentru o companie locală din industria cărnii de pui, potrivit unor surse apropiate situației.

Brazilia a exportat carne de pui în valoare de 10 miliarde de dolari în 2024, reprezentând aproximativ 35% din comerțul global, o mare parte din producție fiind asigurată de companii locale din industria procesării cărnii, cu livrări în peste 150 de țări.

China, Japonia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt printre principalele destinații ale exporturilor de carne de pui din Brazilia.

China a interzis importurile din Brazilia pentru 60 de zile

Ministrul Agriculturii din Brazilia, Carlos Favaro, a declarat vineri că statul chinez a interzis importurile de carne de pasăre din Brazilia pentru 60 de zile. Potrivit acordurilor cu Japonia, EAU și Arabia Saudită, interdicția comercială se va aplica doar statului afectat și, în cele din urmă, doar municipiului în cauză.

Focarul a avut loc în orașul Montenegro, în cel mai sudic stat brazilian, Rio Grande do Sul, a anunțat Ministerul Agriculturii. Acest stat reprezintă 15% din producția și exporturile de carne de pasăre ale Braziliei, potrivit grupului național pentru porcine și păsări, ABPA, în iulie 2024.

Peste 17.000 de păsări afectate de focar

În statul afectat operează mai multe unități de procesare a cărnii de pui aparținând unor companii importante din industrie. Oficialii au declarat că focarul de gripă aviară H5N1 a dus deja la moartea a 17.000 de găini de fermă, fie direct din cauza bolii, fie ca măsură preventivă de sacrificare.

Medicii veterinari izolează zona în care a izbucnit focarul, în Montenegro, și caută alte cazuri într-un perimetru inițial de 10 km, a precizat secretariatul agricol al statului.

Oficialii încearcă să grăbească reluarea exporturilor

Ministrul Favaro a declarat că Brazilia lucrează pentru a ține sub control focarul și pentru a negocia o relaxare a restricțiilor comerciale mai rapid decât cele două luni prevăzute în protocoale.

„Dacă reușim să eliminăm focarul, credem că este posibil să reluăm fluxul comercial normal înainte de cele 60 de zile, inclusiv cu China”, a declarat Favaro într-un interviu difuzat de CNN Brasil.

Produsele din carne de pui expediate până joi nu vor fi afectate de restricțiile comerciale, a adăugat el.

Ministerul a susținut, totodată, că notifică oficial Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Efecte semnificative ale gripei aviare în SUA

Gripa aviară a afectat puternic industria avicolă din SUA începând cu anul 2022, provocând moartea a aproximativ 170 de milioane de găini, curcani și alte păsări, afectând grav producția de carne și ouă.

Totodată, în SUA au fost raportate aproape 70 de cazuri de gripă aviară la oameni de la începutul anului 2024, majoritatea în rândul lucrătorilor expuși la păsări sau vaci infectate, fiind înregistrat și un deces.

Răspândirea în continuare a bolii crește riscul ca virusul să devină mai transmisibil la oameni.

Prin comparație, Argentina a reușit să izoleze un focar din februarie 2023 și să înceapă reluarea exporturilor treptat în luna următoare.

Citește și: Consumul excesiv de pui, asociat cu un risc crescut de cancer și moarte prematură. Ce spun cercetătorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »