Administrația președintelui american Donald Trump a luat o decizie favorabilă României și altor aliați ai Statelor Unite ale Americii.
Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a introdus în ultimele zile de mandat o lege care a impus restricții la exportul de cipuri AI, acordând SUA acces nerestricționat în timp ce a limitat aprovizionarea către majoritatea națiunilor, nota Reuters cu ceva timp în urmă. Politica fostului președinte american a clasificat țările în trei niveluri:
- Nivelul 1: 18 țări: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan și Regatul Unit, în mare parte scutite de restricții;
- Nivelul 2: 120 de țări , inclusiv Polonia și România, unde limita este de 50.000 de cipuri, cu posibilitatea creșterii la 100.000;
- Nivelul 3: țări precum China, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Siria și Venezuela, care nu au acces la cipuri AI de ultimă generație.
CITEȘTE ȘI - România, absentă din noua „Coaliție Semicon“ formată la nivel european pentru creșterea producției de cipuri
Foto: Agerpres
În urma a numeroase demersuri, Uniunea Europeană și-a asigurat o victorie transatlantică rară după ce administrația președintelui Donald Trump decis să retragă limitele la exportul de cipuri de inteligență artificială stabilite de Biden, scrie Politico.
Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că a început procesul de revocare a acelor controale planificate la export către așa-numitele țări de nivel al doilea, spre bucuria Comisiei Europene.
Din țările de nivel 2 făceau parte Polonia și România. Administrația Trump a precizat anterior că exportul de cipuri către state partenere s-ar putea face în baza unor acorduri bilaterale între Washington și părțile interesate.
Purtătorul de cuvânt Thomas Regnier a declarat pentru Politico că Executivul european a salutat decizia SUA de a anula restricțiile impuse de fostul președinte Joe Biden.
„Suntem încântați că Administrația recunoaște că Regula de difuzare a IA ar submina relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări, retrogradându-le la statutul de al doilea nivel”, a spus Regnier.
Decizia ar putea atenua tensiunile după un atac de luni de zile din partea administrației americane și a directorilor din domeniul tehnologiei asupra regulilor UE privind moderarea conținutului, competiția digitală și inteligența artificială.
CITEȘTE ȘI - Apel către Trump, după ce Joe Biden a dat o lovitură României și statelor est-europene înainte să plece din funcție
Sursa foto: Agerpres
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski s-a declarat „încântat” că Statele Unite ale Americii vor ridica restricțiile privind exportul de cipuri avansate utilizate în sistemele IA în majoritatea țărilor din întreaga lume, inclusiv Polonia, notează tvpworld.
Sikorski a spus că restricțiile „ar submina relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”.
„Am discutat cu secretarul [de stat al SUA] [Marco] Rubio și mă bucur că a luat în considerare argumentele noastre. Cred că de la bun început a fost o furtună într-o ceașcă de ceai”, a declarat el pentru publicația Onet.
CITEȘTE ȘI - Administrația Trump arată cum Biden a „subminat relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”, inclusiv România
Ministrul de externe a spus că, chiar și cu restricțiile lui Biden în vigoare, cota de cipuri atribuită Poloniei pentru o perioadă de doi ani „a fost de cinci ori mai mare decât avem nevoie”.
„Dar am fost enervați că au existat niște categorii și grupuri. Acum s-a schimbat, este foarte bine”, a adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News