Victorie de etapă pentru România. Administrația Trump a luat o decizie cheie în favoarea țării noastre

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Administrația președintelui american Donald Trump a luat o decizie favorabilă României și altor aliați ai Statelor Unite ale Americii.

CITEȘTE ȘI                  -                După lovitura pe care Biden a aplicat-o României și altor aliați ai SUA, o țară a făcut „lobby“ și ar putea scăpa de efecte / Trump vrea acorduri „de la guvern la guvern”

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a introdus în ultimele zile de mandat o lege care a impus restricții la exportul de cipuri AI, acordând SUA acces nerestricționat în timp ce a limitat aprovizionarea către majoritatea națiunilor, nota Reuters cu ceva timp în urmă. Politica fostului președinte american a clasificat țările în trei niveluri:

- Nivelul 1: 18 țări: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan și Regatul Unit, în mare parte scutite de restricții;

- Nivelul 2: 120 de țări , inclusiv Polonia și România, unde limita este de 50.000 de cipuri, cu posibilitatea creșterii la 100.000;

- Nivelul 3: țări precum China, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Siria și Venezuela, care nu au acces la cipuri AI de ultimă generație.

CITEȘTE ȘI                   -                    România, absentă din noua „Coaliție Semicon“ formată la nivel european pentru creșterea producției de cipuri

Foto: Agerpres

Răsturnare de situație. Administrația Trump a luat decizia de a anula restricțiile lui Biden

În urma a numeroase demersuri, Uniunea Europeană și-a asigurat o victorie transatlantică rară după ce administrația președintelui Donald Trump decis să retragă limitele la exportul de cipuri de inteligență artificială stabilite de Biden, scrie Politico.

Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că a început procesul de revocare a acelor controale planificate la export către așa-numitele țări de nivel al doilea, spre bucuria Comisiei Europene.

Din țările de nivel 2 făceau parte Polonia și România. Administrația Trump a precizat anterior că exportul de cipuri către state partenere s-ar putea face în baza unor acorduri bilaterale între Washington și părțile interesate.

CITEȘTE ȘI                  -                Polonia face ceea ce România nu face, după ce țările est-europene au fost păgubite de Biden de accesul la cipuri IA de ultimă generație

Purtătorul de cuvânt Thomas Regnier a declarat pentru Politico că Executivul european a salutat decizia SUA de a anula restricțiile impuse de fostul președinte Joe Biden.

„Suntem încântați că Administrația recunoaște că Regula de difuzare a IA ar submina relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări, retrogradându-le la statutul de al doilea nivel”, a spus Regnier.

Decizia ar putea atenua tensiunile după un atac de luni de zile din partea administrației americane și a directorilor din domeniul tehnologiei asupra regulilor UE privind moderarea conținutului, competiția digitală și inteligența artificială.

CITEȘTE ȘI                   -                  Apel către Trump, după ce Joe Biden a dat o lovitură României și statelor est-europene înainte să plece din funcție

Sursa foto: Agerpres

Reacția Poloniei, una dintre țările care s-au zbătut pentru anularea restricțiilor

 

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski s-a declarat „încântat” că Statele Unite ale Americii vor ridica restricțiile privind exportul de cipuri avansate utilizate în sistemele IA în majoritatea țărilor din întreaga lume, inclusiv Polonia, notează tvpworld.

Sikorski a spus că restricțiile „ar submina relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”.

„Am discutat cu secretarul [de stat al SUA] [Marco] Rubio și mă bucur că a luat în considerare argumentele noastre. Cred că de la bun început a fost o furtună într-o ceașcă de ceai”, a declarat el pentru publicația Onet.

CITEȘTE ȘI                 -                Administrația Trump arată cum Biden a „subminat relațiile diplomatice ale SUA cu zeci de țări”, inclusiv România

Ministrul de externe a spus că, chiar și cu restricțiile lui Biden în vigoare, cota de cipuri atribuită Poloniei pentru o perioadă de doi ani „a fost de cinci ori mai mare decât avem nevoie”.

„Dar am fost enervați că au existat niște categorii și grupuri. Acum s-a schimbat, este foarte bine”, a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »