Se apropie un mare seism în Grecia? Cutremurele recente, de peste 6 grade, din Creta și Santorini ridică întrebări despre un posibil dezastru

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Două cutremure de peste 6 grade au zguduit Creta în mai puțin de două săptămâni, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor și al turiștilor, după valul seismic care a lovit Santorini în februarie.

Mai multe seisme au fost înregistrate recent în sudul Greciei, atrăgând atenția specialiștilor și îngrijorând autoritățile și turiștii deopotrivă. După o serie de cutremure semnalate în februarie în apropierea insulei Santorini, unde a fost decretată starea de urgență din cauza activității seismice neobișnuite, insula Creta a devenit noul epicentru al temerilor.

Joi, un seism cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a zguduit zona maritimă din jurul Cretei, la doar câteva zile după un alt cutremur considerabil, ale cărui unde s-au propagat până în Egipt. Deși autoritățile au emis imediat o avertizare de tsunami și s-au înregistrat avarii în portul vechi al insulei, experții susțin că nu există indicii că aceste mișcări tectonice ar fi conectate sau că ar reprezenta un pericol iminent pentru populație.

„De fiecare dată când călătorești în Grecia, te afli într-o regiune cu activitate seismică.” a explicat Rémy Bossu, secretarul general al Centrului Euro-Mediteranean de Seismologie, pentru Euronews. „Pericolele nu sunt semnificativ mai mari decât erau ieri sau în februarie.”

"Trebuie să te protejezi, evitând spațiile deschise, pe cât posibil"

Totuși, specialiștii atrag atenția asupra importanței informării corecte, asupra ghidurilor în caz de cutremur, mai ales în rândul vizitatorilor străini. „Trebuie să te protejezi, evitând spațiile deschise, pe cât posibil”, subliniază Bossu. „Cutremurul în sine, de această magnitudine, nu rănește automat oamenii, dar țiglele de pe acoperișuri sau balcoane se pot prăbuși. Deci trebuie să știi cum să te comporți în timpul unui cutremur și, mai presus de toate, să asculți autoritățile.”

Cutremurul produs lângă Creta a fost simțit și în insulele învecinate din Marea Egee, dar și în capitala Atena. O parte dintre locuitorii din Creta au declarat pentru publicația Ethnos că au fost treziți de mișcări violente și de zgomote intense, urmate de replici mai ușoare. Vassilis Karastathis, directorul Institutului de Geodinamică din cadrul Observatorului Național din Atena, a menționat pentru postul OPEN TV că, din fericire, pentru că epicentrul a fost în mare, pagubele au fost limitate. „Cred că scenariul cel mai probabil este să evolueze exact așa cum pare, cu o serie de replici foarte slabe”, a declarat Karastathis, menționând că fenomenul este atent monitorizat.

În schimb, în februarie, Santorini a cunoscut o activitate seismică ieșită din comun, caracterizată de specialiști drept un „val de cutremure” – o manifestare strâns legată de natura vulcanică a insulei. Rémy Bossu a confirmat componenta vulcanică a mișcărilor din zonă. Mii de turiști au părăsit insula, iar autoritățile locale au introdus măsuri speciale pentru protecție în eventualitatea unei erupții.

Dr. Nikolaos Melis, seismolog și cercetător principal la Institutul de Geodinamică al Observatorului Național din Atena, a oferit o perspectivă echilibrată: chiar dacă numărul de cutremure din ultimele luni este neobișnuit de mare, nu există dovezi care să sugereze că Grecia s-ar afla în pragul unui dezastru major. El a subliniat totuși că, la fel ca seismul din Creta din 2021, care a dus la pierderi de vieți omenești, astfel de evenimente nu pot fi anticipate cu exactitate.

Grecia are cea mai ridicată activitate seismică din Europa

„Pentru cei care nu sunt obișnuiți, poate fi înspăimântător, iar deși un cutremur mare nu este imposibil, majoritatea clădirilor și hotelurilor respectă codul strict care le protejează de pagube,” afirmă Melis. „Grecia are cea mai ridicată activitate seismică din Europa și, alături de Turcia, face parte din două țări cu activitate foarte intensă. Dar, după cum am spus, magnitudinile catastrofale sunt foarte rare.”

În ceea ce privește alerta de tsunami, aceasta este activată automat în Marea Mediterană pentru orice cutremur produs sub apă cu magnitudine de cel puțin 6. „În mod obișnuit, pentru magnitudinea 6 nu te aștepți la un tsunami de proporții mari. Pentru acest nivel, recomandarea este să nu intri în porturi și să nu mergi pe plajă, deoarece nivelul mării poate crește”, explică Bossu.

CITEȘTE ȘI: CUTREMUR TURCIA, 23 aprilie, de 6,2. S-ar fi resimțit și-n București, arată unele mărturii/ FOTO OFICIALE cu zonele afectate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »