Un judecător american a blocat vineri temporar decizia preşedintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenţilor străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP.
Update: Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat, vineri, că "urmăreşte cu atenţie" situaţia studenţilor români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.
"Ministerul Educaţiei şi Cercetării este informat cu privire la decizia Administraţiei SUA de a revoca certificarea programului Universităţii Harvard pentru studenţi internaţionali şi schimburi academice (SEVP) şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile în acest sens, în colaborare directă cu Ambasada României la Washington. Ne preocupă impactul acestei decizii asupra studenţilor români care studiază la Universitatea Harvard, tineri excepţionali care reprezintă România în centre academice de prestigiu la nivel global", se arată într-un comunicat al MEC.
Ministerul transmite că se află în contact cu reprezentanţii Ambasadei României în SUA şi susţine demersurile diplomatice pentru clarificarea statutului acestor studenţi şi al familiilor lor.
Secretarul american pentru securitate internă, Kristi Noem, a anunţat joi revocarea imediată a certificării Programului pentru Studenţi Străini şi Vizitatori al Universităţii Harvard, decizie în urma căreia această universitate nu mai poate înscrie studenţi străini.
Potrivit lui Kristi Noem, universitatea Harvard a refuzat să transmită guvernului informaţii solicitate, "perpetuând un mediu periculos în campus şi ostil studenţilor evrei, încurajând simpatiile pro-Hamas şi utilizând politicile rasiste ale «diversităţii, echităţii şi incluziuni»".
Pentru a obţine suspendarea acestei decizii, universitatea a depus vineri dimineaţă o plângere la tribunalul federal din Massachusetts, care i-a dat câştig de cauză, potrivit Agerpres.
Administrația condusă de președintele Donald Trump a lansat o amplă ofensivă contra învățământului superior din SUA, acuzând universități private dintre cele mai prestigioase, precum Harvard și Columbia, că au permis promovarea antisemitismului și că nu au protejat suficient studenții evrei în timpul manifestațiilor contra războiului din Fâșia Gaza.
La 11 aprilie, administrația Trump a trimis o listă de cereri, pe care Harvard a refuzat să le adopte. Kristi Noem a reproșat universității Harvard refuzul acesteia de a transmite guvernului informațiile solicitate, "perpetuând un mediu periculos în campus și ostil studenților evrei, încurajând simpatiile pro-Hamas și utilizând politicile rasiste ale "diversității, echității și incluziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News