Semne că febra Brexit a scăzut. Regatul Unit și UE își renegociază relația pe teme cheie

Sursa foto: Pixabay, de Tumisu
Sursa foto: Pixabay, de Tumisu

Regatul Unit și Uniunea Europeană au decis să intensifice colaborarea în domenii esențiale.

Regatul Unit și Uniunea Europeană au convenit să colaboreze mai strâns într-o serie de domenii cheie, semnalând o nouă fază în relația post-Brexit, transmite Reuters.

Cele două părți și-au exprimat dorința de a lucra împreună la crearea unui program dedicat tinerilor, menit să le ofere acestora experiențe echilibrate și accesibile de studiu, muncă și voluntariat, urmând ca detaliile să fie stabilite de comun acord.

Totodată, a fost exprimat un angajament comun de a avansa în vederea unei posibile reintegrări a Regatului Unit în programul Erasmus+, care oferă oportunități educaționale în întreaga Europă. Mai mult, s-a subliniat importanța continuării sprijinului pentru mobilitatea culturală, cu accent pe facilitarea activităților artiștilor aflați în turnee și pe consolidarea schimburilor culturale.

Deschidere spre o mobilitate mai facilă

Pentru a ușura călătoriile, se analizează posibilitatea utilizării porților electronice de pașapoarte (e-gates) pentru cetățenii europeni în Regatul Unit și invers, acolo unde este posibil. Din punct de vedere politic și social, ambele părți și-au reconfirmat disponibilitatea de a coopera în abordarea migrației neregulate, evidențiind importanța unei reacții coordonate la această problemă.

Proiectul de document intitulat „Înțelegere Comună”, datat 19 mai, care urmează să fie finalizat în cursul zilei, precizează: „Comisia Europeană și Regatul Unit subliniază angajamentul lor de a aprofunda cooperarea în fața provocărilor generate de migrația neregulată – inclusiv prin acțiuni pentru combaterea traficului de persoane și intensificarea schimbului de informații pentru a controla și gestiona migrația la frontierele noastre externe – rămânând totodată dedicați asigurării protecției internaționale pentru cei care au nevoie de aceasta.”

În domeniul energiei, există un interes reciproc pentru explorarea participării Regatului Unit în piața internă de electricitate a Uniunii Europene, în vederea unei mai bune integrări și a unei eficiențe sporite.

Un nou cadru de cooperare

De asemenea, se desfășoară negocieri privind normele sanitar-veterinare și fitosanitare, în special în ceea ce privește comerțul cu produse de origine animală și vegetală, cu scopul de a reduce birocrația și controalele actuale, în cazul în care se va ajunge la un acord comun.

Acordul ar urma să se aplice doar în relația dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor), fără a afecta în mod direct Irlanda de Nord. În privința acesteia, s-a reiterat faptul că aplicarea continuă a Acordului Windsor va garanta accesul său simultan atât la piața internă a Regatului Unit, cât și la piața unică a Uniunii Europene, un avantaj comercial unic în contextul actual.

În plus, cele două părți au anunțat intenția de a coopera pentru a crea o conexiune între piețele lor de carbon, un demers esențial pentru armonizarea strategiilor în domeniul climei și al comerțului.

Citește și: Mesajul transmis de Donald Trump după aflarea diagnosticului grav al lui Joe Biden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »