Papa Leon al XIV-lea și-a început oficial pontificatul duminică, 18 mai, ținând un discurs în care a făcut apel la unitate.
Papa Leon al XIV-lea și-a început oficial pontificatul duminică, 18 mai, adresându-se conservatorilor care s-au simțit neglijați în timpul predecesorului său, făcând un apel la unitate și asigurând că va proteja moștenirea Bisericii Catolice fără a guverna „autoritar”, transmite Reuters.
După o primă plimbare cu papamobilul în fața a zeci de mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Leon a fost instalat oficial ca al 267-lea papă al Bisericii Romano-Catolice și suveran al Cetății Vaticanului, într-o slujbă în aer liber.
The Popemobile ride of His Holiness Pope Leo XIV
Ahead of the Inauguration of his Pontificate, Pope Leo XIV was greeted with joy from the faithful in St. Peter’s Square and all the way to the Tiber, with kissing babies, shouts of ‘Viva Papa’, and ‘USA, USA, USA!’ pic.twitter.com/scp6RfW5pd— Catholic Sat (@CatholicSat) May 18, 2025
Susținătorii din mulțime agitau steaguri ale Statelor Unite și ale statului Peru, cetățenii ambelor țări considerându-l primul papă provenit din rândurile lor. Mulțimile au strigat „Viva il Papa” (Trăiască Papa) și „Papa Leon”, în timp ce papamobilul său cu acoperiș deschis a circulat printre oameni în Piața Sfântul Petru.
Robert Prevost, devenit papă pe 8 mai, este o figură relativ puțin cunoscută la nivel internațional, fiind numit cardinal abia în urmă cu doi ani. Născut în Chicago, Suveranul Pontif în vârstă de 69 de ani a petrecut mulți ani ca misionar în Peru și are și cetățenia statului sud-american.
El i-a urmat în funcție Papei Francisc, originar din Argentina, care a murit pe 21 aprilie, după 12 ani de pontificat marcați adesea de tensiuni, confruntări cu tradiționaliștii și un angajament constant în sprijinul săracilor și al celor marginalizați.
Vicepreședintele SUA, JD Vance, convertit la catolicism și aflat în dezacord cu Papa Francisc din cauza politicilor stricte ale Casei Albe în materie de imigrație, a condus delegația americană, alături de secretarul de stat Marco Rubio, de asemenea catolic. Printre liderii prezenți s-a numărat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În predica sa, citită într-o italiană fluentă, Papa Leon a spus că, în calitate de lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume, nu se va retrage în fața provocărilor moderne și că, cel puțin în problemele sociale precum combaterea sărăciei și protejarea mediului, va continua moștenirea Papei Francisc.
Acesta a mai spus că membrii conclavului au ales pe cineva „capabil să păstreze bogatul patrimoniu al credinței creștine și, în același timp, să privească spre viitor, pentru a răspunde întrebărilor, îngrijorărilor și provocărilor lumii de astăzi”.
Pontificatul Papei Francisc a lăsat Biserica marcată de diviziuni, conservatorii acuzându-l că a creat confuzie, mai ales prin declarațiile sale legate de moralitatea sexuală, inclusiv în privința uniunilor între persoane de același sex.
Declarând că își asumă misiunea „cu frică și cutremur”, Papa Leon a repetat de șapte ori termenii „unitate” sau „unit” și de patru ori cuvântul „armonie”.
„Nu este niciodată vorba de a-i captura pe alții prin forță, prin propagandă religioasă sau prin mijloace de putere. Este întotdeauna și numai o chestiune de a iubi, așa cum a făcut Isus”, a spus el, făcând aparent referire la un război al cuvintelor între catolicii care se definesc precum conservatori sau progresiști.
„Fraților și surorilor, aș dori ca prima noastră mare dorință să fie pentru o Biserică unită, un semn de unitate și comuniune, care să contribuie la construirea unei lumi împăcate”, a mai adăugat acesta.
Conservatorii l-au acuzat, de asemenea, pe Papa Francisc de un stil de conducere autoritar și au reproșat că le-a ignorat preocupările, luând decizii importante fără consultări ample.
Referindu-se la Sfântul Petru, apostolul din secolul I de la care papii își revendică autoritatea, Leon a afirmat: „Petru este chemat să păstorească turma fără a ceda vreodată tentației de a deveni un autocrat sau de a stăpâni peste cei încredințați lui. Dimpotrivă, misiunea lui este să slujească credința fraților și surorilor sale și să le fie alături pe drum.”
Evidențiind continuitatea papală începând cu Sfântul Petru, corul a intonat imnul tradițional „Tu es Petrus” (Tu ești Petru).
Într-un scurt apel la finalul slujbei, Leon a abordat mai multe conflicte globale. El a spus că Ucraina este „martirizată”, o expresie folosită frecvent de Papa Francisc, și a cerut un „pace justă și durabilă”.
De asemenea, acesta a menționat situația umanitară din Gaza, afirmând că oamenii din enclava palestiniană sunt „aduși la pragul înfometării”.
Mulți lideri mondiali au participat la ceremonie, inclusiv președinții statelor Peru, Israel și Nigeria, prim-miniștrii Italiei, Canadei și Australiei, cancelarul german Friedrich Merz și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Membrii familiilor regale europene și-au ocupat locurile VIP în apropierea altarului principal, printre ei aflându-se și regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei.
În cadrul ceremoniei, Leon a primit două simboluri importante: palliumul – un veșmânt liturgic sub formă de bandă din lână de miel, care semnifică rolul său de păstor – și „inelul pescarului”, ce face trimitere la Sfântul Petru, primul papă, cunoscut ca pescar.
Inelul papal din aur este realizat special pentru fiecare nou papă și, deși în prezent este rar folosit, poate servi la sigilarea documentelor oficiale. Pe el este reprezentat Sfântul Petru ținând cheile Raiului, iar inelul va fi distrus după moartea sau retragerea papei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu