Zelenski, Macron și alți lideri europeni îi cer lui Trump să intervină, după eșecul negocierilor cu Rusia

FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

După o primă rundă de negocieri fără rezultat între Rusia și Ucraina, desfășurată la Istanbul, liderii occidentali, în frunte cu Volodimir Zelenski, au purtat o convorbire telefonică cu Donald Trump, solicitându-i să adopte o poziție fermă față de Kremlin și să susțină impunerea unor sancțiuni suplimentare în cazul refuzului Rusiei de a opri complet atacurile.

După o pauză de peste trei ani, Rusia și Ucraina s-au așezat din nou la masa negocierilor, însă prima întâlnire, desfășurată vineri la Istanbul, nu a adus niciun avans concret. Întâlnirea, intermediată de ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a durat o oră și 45 de minute, conform agenției Anadolu, și s-a încheiat fără vreun semn că cele două tabere ar putea ajunge la o înțelegere.

Surse din delegația ucraineană au declarat pentru Reuters că propunerile venite din partea Moscovei „sunt rupte de realitate și merg dincolo de orice s-a discutat anterior”. Potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, Rusia a reiterat solicitările privind retragerea forțelor ucrainene din cele patru regiuni pe care le-a anexat unilateral: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Aceste cerințe au fost descrise drept „neconstructive și nenegociabile”. Deocamdată, negocierile au fost puse „pe pauză”, cu posibilitatea de a fi reluate în cursul aceleiași zile.

Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent la reuniunea de la Istanbul. Absența este văzută ca o dovadă că nu vrea să facă vreun compromis

Decizia de a trimite o delegație la Istanbul a fost luată joi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ciuda dezamăgirii Kievului față de nivelul de reprezentare din partea rusă. Echipa ucraineană este condusă de ministrul apărării, Rustem Umerov, și a primit mandatul de a obține un armistițiu. Însă Moscova a respins din start această variantă, susținând că Ucraina urmărește o pauză temporară pentru a-și reface capacitățile militare.

Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent la reuniunea de la Istanbul, deși anterior s-a arătat deschis la ideea unor tratative directe cu Ucraina. Absența sa este văzută ca o dovadă că, în ciuda aparentei deschideri din ultimele săptămâni – mai ales în dialogurile cu președintele american Donald Trump – Kremlinul nu este pregătit să facă vreun compromis. Gesturile recente au fost interpretate drept o manevră de imagine, menită să-i dea lui Trump impresia că o soluție diplomatică e la îndemână.

Zelenski a discutat telefonic cu Donald Trump, alături de lideri europeni influenți

Între timp, Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu Donald Trump, alături de lideri europeni influenți precum Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk. În cadrul conversației, președintele ucrainean a insistat asupra unor sancțiuni ferme împotriva Moscovei, în eventualitatea în care aceasta va refuza oprirea totală a ostilităților.

Zelenski a reafirmat apelul său către comunitatea internațională pentru a impune presiuni suplimentare asupra Federației Ruse, în lipsa unui acord imediat privind încetarea focului. Mesajul său către Trump a fost clar: menținerea presiunii este esențială pentru a forța Rusia să pună capăt invaziei.

„Am discutat cu președintele SUA, Donald Trump, împreună cu președintele Macron, cancelarul federal Merz, prim-miniștrii Starmer și Tusk. Am discutat despre reuniunea de la Istanbul. Ucraina este pregătită să ia cele mai rapide măsuri posibile pentru o pace reală și este important ca lumea să aibă poziții ferme.

Poziția noastră: dacă rușii refuză o încetare completă și necondiționată a focului și a masacrelor, trebuie să existe sancțiuni puternice. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia este pregătită să pună capăt războiului. Mulțumim tuturor celor din lume care ne ajută”, a transmis președintele Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

CITEȘTE ȘI: Ursula von der Leyen, apel pentru noi sancțiuni care să pună presiune pe Putin, în timp ce unanimitatea în UE devine tot mai dificilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »