Joi dimineață, delegații din Rusia, Ucraina și Statele Unite se întâlnesc într-un nou format pentru negocieri directe privind un posibil acord de pace, într-un cadru restrâns și departe de ochii presei. Vladimir Putin și Donald Trump nu vor fi prezenți. Negocierile sunt programate să înceapă în jurul orei 10:00, la Palatul Dolmabahce din Istanbul, potrivit agenției ruse TASS. Totuși, un oficial ucrainean a declarat că nu a existat niciun acord cu privire la ora la care ar putea începe jdiscuțiile.
În ciuda semnalelor privind o relansare a eforturilor diplomatice, absența liderilor de la Moscova și Washington scade considerabil așteptările pentru un progres major. Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump (care s-a arătat interesat de posibilitatea participării) nu vor fi prezenți la negocieri. Kremlinul a anunțat miercuri seara că delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski și adjunctul ministrului Apărării, Alexander Fomin, ambii având experiență în negocierile anterioare. Alte oficialități din domeniul militar și al serviciilor de informații se vor alătura delegației, potrivit Reuters.
Potrivit unei surse citate de TASS, întâlnirea este văzută ca o oportunitate de reluare a dialogului direct, în condițiile în care ultimele negocieri oficiale față în față între cele două părți au avut loc tot la Istanbul, în martie 2022, la o lună după începutul invaziei ruse în Ucraina.
Într-o declarație făcută joi dimineață, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că următorul pas revine Moscovei. „Ucraina este clar pregătită pentru o încetare a focului și pentru discuții imediate”, a mai declarat acesta.
La rândul său, președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a declarat miercuri seară, într-un discurs video, că Ucraina își va decide poziția în privința negocierilor din Turcia abia după ce va exista claritate asupra prezenței lui Putin: „Răspunsurile la toate întrebările legate de acest război (de ce a început, de ce continuă), toate aceste răspunsuri se află la Moscova”, a spus Zelenski.
Zelenski l-a provocat pe Putin să participe la discuții „dacă nu îi este frică”, într-o aparentă încercare de a-l confrunta pe Trump cu privire la cine dorește cu adevărat pacea. În ciuda declarațiilor, oficiali ucraineni au precizat că Zelenski, aflat miercuri seara în drum spre Turcia, ar participa la discuții doar în cazul în care Putin ar fi prezent.
Între timp, Trump, aflat într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, a renunțat la ideea participării directe, deși anterior declarase că analizează această opțiune. Liderul american militează pentru un armistițiu de 30 de zile între cele două părți, pentru a pune capăt, măcar temporar, celui mai mare conflict militar terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.
„Întotdeauna iau în calcul sancțiuni împotriva Moscovei dacă consider că blochează procesul”, a spus Trump, exprimându-și frustrarea față de ambele părți implicate în conflict. Potrivit unor oficiali americani, ar putea fi impuse noi sancțiuni financiare, inclusiv împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc.
Delegația americană prezentă la Istanbul este formată din Secretarul de Stat Marco Rubio și emisarul special Steve Witkoff, alături de consilierul de securitate națională Keith Kellogg. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a anunțat joi dimineață că a avut o întâlnire cu Rubio pentru a-i prezenta viziunea de pace a lui Zelenski și pentru a coordona pozițiile „în această săptămână critică”.
Pe fondul avansului lent, dar constant, al trupelor rusești, care controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, Putin a propus reluarea discuțiilor fără condiții prealabile, insistând asupra unui acord de pace durabil. El a menționat negocierile eșuate din 2022 și un proiect de acord care prevedea, printre altele, statutul de neutralitate permanentă al Ucrainei în schimbul unor garanții de securitate oferite de cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU (Regatul Unit, China, Franța, Rusia și SUA), dar și de alte state precum Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.
Totuși, oficialii ucraineni au transmis în mod clar că o eventuală neutralitate a Ucrainei este o linie roșie care nu poate fi trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News