Criza climatică amenință astăzi viitorul celui mai popular fruct din lume. Aproape două treimi din regiunile de cultivare a bananelor din America Latină și Caraibe ar putea deveni improprii pentru cultivarea acestui fruct până în anul 2080, conform unor cercetări recente.
Temperaturile în creștere, fenomenele meteorologice extreme și dăunătorii favorizați de schimbările climatice afectează grav țări producătoare de banane precum Guatemala, Costa Rica și Columbia. Criza climatică reduce producția în întreaga regiune, potrivit raportului Christian Aid intitulat "Going Bananas: Cum amenință schimbările climatice cel mai iubit fruct din lume", potrivit Heute.
Banana este cel mai consumat fruct la nivel mondial, iar după grâu, orez și porumb, reprezintă a patra cea mai importantă plantă alimentară. Aproximativ 80% din bananele cultivate la nivel global sunt destinate consumului local, iar peste 400 de milioane de oameni își asigură între 15% și 27% din aportul zilnic de calorii din acest fruct.
Se estimează că 80% din exporturile de banane care ajung în supermarketurile din întreaga lume provin din America Latină și Caraibe. Totuși, aceste regiuni sunt printe cele mai afectate de fenomene meteo extreme și de dezastre climatice lente.
Bananele Cavendish sunt extrem de populare, dar în același timp sunt și foarte sensibile. Ele au nevoie de temperaturi cuprinse între 15 și 35 de grade Celsius și de suficientă apă – dar nu în exces. Aceste banane sunt vulnerabile la furtuni, care pot duce la pierderea frunzelor – ceea ce afectează semnificativ fotosinteza și, implicit, supraviețuirea plantei.
„Schimbările climatice ne-au distrus recoltele. Asta înseamnă că nu avem niciun venit, pentru că nu avem ce vinde. Plantația mea moare. Asta înseamnă moarte”, a declarat Aurelia Pop Xo (53 de ani), cultivatoare de banane din Guatemala, cercetătorilor de la Christian Aid.
Deși există sute de soiuri de banane, bananele Cavendish domină exporturile. Această lipsă de diversitate genetică face ca bananele să fie deosebit de vulnerabile în fața încălzirii rapide a climei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu