Supermarketurile au standarde foarte înalte de siguranță alimentară, dar nu sunt întotdeauna excepție de la faptul că un produs poate fi contaminat, mai ales în cazul produselor proaspete.
Așa cum explică chimistul alimentar american Bryan Quoc într-un articol publicat de Daily Mail, fructele tăiate cubulețe și ambalate au mult mai multe șanse să fie contaminate cu bacterii dăunătoare, precum E. coli, decât fructele întregi.
După cum explică Quoc, acest lucru este din cauza faptului că s-a tăiat „pielea” protectoare, lăsând expusă pulpa, care este un focar de patogeni din cauza texturii sale umede și moi. Un alt produs cu care trebuie să avem grijă, conform lui Kali Kniel, microbiolog la Universitatea din Delaware (SUA), sunt lăstarii cruzi, cum ar fi cei de soia sau lucernă, care sunt adesea adăugați în salate.
La fel ca fructele proaspăt tăiate, acești lăstari pot adăposti patogeni periculoși, precum E. coli, Listeria și Salmonella. Kniel explică faptul că procesul complex de cultivare face dificilă „dezinfectarea lor corespunzătoare pentru a ucide toată Salmonella care ar putea fi acolo”.
Acest lucru este din cauza faptului că planta germinează într-un mediu ideal pentru ca bacteriile să prospere. „Lăstarii sunt cultivați practic în cel mai cald și umed mediu posibil, iar bacteriilor le place acest lucru”, spune Kniel.
Doctorul Quoc avertizează, de asemenea, asupra riscurilor de a bea anumite tipuri de lapte, în special produsele nepasteurizate, cunoscute și sub denumirea de lapte crud. „Sunt multe persoane care promovează laptele crud ca având toate aceste beneficii pentru sănătate. Dar nu merită să îți asumi riscul, pentru că există mulți agenți patogeni care sunt încă vii în acel lapte, mai ales dacă provine direct dintr-o unitate de procesare”, spune Quoc.
Laptele crud este laptele care nu a fost procesat prin pasteurizare sau alte tratamente termice pentru a distruge bacteriile și alte microorganisme din el. Practic, este laptele direct de la animal (cum ar fi vaca, capra, oaia etc.), fără a fi supus unor procese care să-l facă mai sigur din punct de vedere microbiologic pentru consum. În special persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii mici și vârstnicii sunt mai vulnerabili la riscurile cauzate de laptele crud.
VEZI ȘI: Alzheimer, simptomele timpurii pe care le poți detecta atunci când faci duș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News