Șaisprezece persoane au murit și alte sute au fost rănite în urma protestelor anti-guvernamentale din Kenya.
Șaisprezece persoane au murit în timpul protestelor anti-guvernamentale desfășurate miercuri, 25 iunie, în toată Kenya, majoritatea fiind ucise de forțele de ordine, a declarat șeful Amnesty Kenya. Protestele au avut loc la un an după demonstrațiile mortale împotriva unui proiect de lege privind taxele, care au culminat cu pătrunderea protestatarilor în parlament, transmite Reuters.
Mii de kenyeni au ieșit pe străzi pentru a comemora demonstrațiile de anul trecut, în urma cărora și-au pierdut viața peste 60 de persoane. Potrivit presei locale și unui martor Reuters, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanții în capitala Nairobi.
Unii protestatari s-au confruntat direct cu forțele de ordine, iar 16 persoane au fost „confirmate decedate la ora 8:30”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al Amnesty Kenya, Irungu Houghton. Acesta a precizat că datele au fost verificate atât de organizația globală pentru drepturile omului, cât și de Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Kenya (KNCHR).
„Majoritatea au fost uciși de poliție”, a spus Houghton, adăugând că cel puțin cinci dintre victime au murit împușcate.
Anterior, KNCHR, un organism finanțat de stat, anunțase că au fost raportate opt decese la nivel național, toate „presupus cauzate de plăgi împușcate”.
„Peste 400 de persoane au fost rănite, inclusiv manifestanți, polițiști și jurnaliști”, a transmis KNCHR într-un comunicat postat pe contul său oficial de X.
Organizația a semnalat o prezență masivă a poliției și „acuzații de utilizare excesivă a forței, inclusiv gloanțe de cauciuc, muniție reală și tunuri cu apă, care au provocat numeroase răni”.
Purtătorul de cuvânt al poliției kenyene, Muchiri Nyaga, a refuzat să comenteze declarațiile Amnesty Kenya și KNCHR.
Autoritatea Independentă de Supraveghere a Poliției (IPOA), organism finanțat de stat, a informat că cel puțin 61 de persoane au fost arestate în timpul protestelor.
Un oficial de la principalul spital din Nairobi, Kenyatta National Hospital, a declarat că unitatea a primit zeci de răniți: „107 persoane internate, majoritatea cu plăgi împușcate”, a spus sursa, referindu-se atât la gloanțe de cauciuc, cât și la muniție reală. Oficialul a adăugat că nu s-au înregistrat decese în spital.
Furnizorul național de energie electrică, Kenya Power, a anunțat că unul dintre agenții săi de securitate a fost împușcat mortal în timp ce patrula sediul central din Nairobi.
Postul kenyan NTV a difuzat imagini cu mulțimi numeroase îndreptându-se spre State House, reședința oficială a președintelui, înainte ca acesta și canalul KTN să fie scoase de pe post pentru că au ignorat ordinul de a întrerupe transmisiunile în direct ale protestelor.
Kenya ???????? has witnessed massive protests pic.twitter.com/ERICOvaVpV
— African Hub (@AfricanHub_) June 25, 2025
Ambele canale și-au reluat emisia miercuri, după ce o instanță din Nairobi a suspendat ordinul emis de Autoritatea de Comunicații din Kenya.
Confruntări izolate au fost raportate și în orașul-port Mombasa, potrivit NTV, precum și în localitățile Kitengela, Kisii, Matuu și Nyeri.
Truly amazing and inspirational #Kenya pic.twitter.com/fYYQzd0mLL
— African (@ali_naka) June 25, 2025
Deși protestele de anul trecut s-au încheiat după ce președintele William Ruto a retras propunerile de majorare a taxelor, nemulțumirea publică persistă din cauza abuzurilor comise de forțele de ordine. Luna aceasta au izbucnit noi demonstrații după moartea unui blogger aflat în custodia poliției.
Șase persoane, inclusiv trei polițiști, au fost inculpate marți pentru uciderea bloggerului și profesorului Albert Ojwang, în vârstă de 31 de ani. Toți au pledat nevinovat.
Moartea lui Ojwang a devenit un simbol pentru kenyenii care încă plâng victimele demonstrațiilor de anul trecut, în contextul disparițiilor inexplicabile ale unor persoane.
„Luptăm pentru drepturile tinerilor și ale tuturor kenyenilor care au murit din 25 iunie încoace... vrem justiție”, a declarat pentru Reuters un protestatar aflat la Nairobi.
Scenele fără precedent din 25 iunie 2024, în care poliția a tras asupra manifestanților care au pătruns în parlament, au reprezentat cea mai gravă criză a președinției lui Ruto și au provocat îngrijorări în rândul partenerilor internaționali ai Kenyei.
Citește și: Miliardarul Bezos și logodnica sa au ajuns în Veneția. Ultimele pregătiri pentru „nunta secolului”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News