Celebrul film nominalizat la Oscar și realizat după cartea cu același nume a lui Horace McCoy ar putea fi o paralelă între cele două povești reale de mai jos și cazul copilotului companiei Germanwings despre care s-a susținut ca ar fi prăbușit în mod intenționat avionul. Atunci s-a născut și o poveste de coșmar datorită unei anchete greșit făcute probând încă odată ca aviația a început ca un vis, a continuat ca o poveste, s-a transformat într-o realitate trecând prin momente de coșmar și se îndreaptă înapoi spre vis.
Multe lucruri care s-au întâmplat în aviație nu au fost aduse cu adevărat în fața marelui public, din diverse motive – în special cele financiare și politice.
Astfel, au fost ascunse incidente, catastrofe, dar și premisele unor astfel de evenimente, atât cu largul concurs al companiilor implicate, cât și din cauza necunoașterii fenomenului în sine de către jurnaliștii care le-au relatat.
Voi încerca să vă ofer două exemple recente și concrete, prin care sper să vă ajut să înțelegeți câte ceva din cele întâmplate dincolo de cortina media.
Până aici, teoretic, nu ar fi fost un eveniment total neobișnuit, întrucât, ca urmare a creșterii volumului global de zboruri, dar și a numărului de ore de zbor aprobate de către EASA și UE, s-au înmulțit situațiile în care piloții au început să sufere în timpul zborurilor diverse probleme medicale – de la cele mai ușoare până la deces.
În cazul de față, conform concluziilor procurorilor spanioli care au efectuat ancheta, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de aterizarea la destinație, comandantul a părăsit cabina de pilotaj pentru a merge la toaletă. În acel moment, conform declarației sale, starea fizică a copilotului părea bună. Doar că, atunci când comandantul a încercat să revină după opt minute în cockpit, nu a mai putut deschide ușa, deși a introdus codul de acces de cinci ori. Între timp, un însoțitor de bord a încercat să contacteze copilotul prin interfon, dar fără niciun rezultat. Abia la a cincea încercare, ușa s-a deschis și copilotul, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit palid, transpirat și mișcându-se ciudat, astfel încât căpitanul a cerut imediat ajutor, conform prevederilor manualului companiei și procedurilor fabricantului.
Vă mai amintiți de așa-zisa încercare a comandantului cursei Germanwings de a intra în cockpit? În urma anchetei s-a descoperit că nu pilotul comandant părăsise cockpitul și că nu fusese înregistrată nici măcar o tentativă de introducere a codului de acces pentru deschiderea ușii!
Trebuie să știm că, în astfel de situații, echipajul de cabină anunță pasagerii în vederea identificării unui medic care să poată oferi ajutor calificat. De asemenea, însoțitorii de bord sunt antrenați și calificați pentru acordarea primului ajutor. Din fericire, la bord se afla și un medic – pasager – care, împreună cu echipajul, i-a acordat copilotului primul ajutor. În același timp, conform procedurilor, comandantul a declarat urgența prin mesajul “Mayday, Mayday, Mayday!” și a decis devierea către aeroportul din Madrid, cel mai apropiat de ruta de zbor. Copilotul, aflat în stare gravă, a fost preluat de o ambulanță după aterizare și dus la spital.
„Incapacitatea bruscă și severă” a copilotului a fost rezultatul unei tulburări convulsive cauzate de o afecțiune neurologică, conform raportului comisiei de anchetă spaniole.
Autoritatea aeronautică civilă spaniolă a declarat că, în urma analizării afecțiunii de către o comisie medicală specializată, diagnosticul ar fi fost dificil de detectat anterior, și că acesta ar fi putut apărea la un control medical doar dacă simptomele erau prezente în acel moment sau apăruseră anterior.
Dincolo de situația în sine în cazul avionului Lufthansa, și care a fost rezolvată cu succes, ancheta arată că fie nu există, fie nu a fost respectată procedura de părăsire a cabinei de pilotaj.
Această procedură prevede chemarea în cockpit a unui membru al echipajului de cabină, care trebuie să rămână acolo cât timp unul dintre piloți lipsește. În acest fel, respectivul membru asigură atât posibilitatea intervenției în caz de incapacitate medicală a pilotului rămas, cât și posibilitatea deschiderii ușii de acces (care se poate bloca din diverse motive).
Cele două filme pot fi precum Scilla și Caribda relativ la cazul următor, caz petrecut în România. Cazul în sine este extrem de interesant sub acest aspect al cunoașterii lui de către publicul specializat și mai puțin specializat. Cazul s-a transmis până în prezent doar grație folclorului aviatic oral, întrucât încă nu este pus la punct mecanismul de comunicare a acestor cazuri petrecute și neprezentate public.
Astfel într-o cursă cu un avion de pasageri plin ochi, pilotul comandant a părăsit cockpitul pentru a merge la toaletă și, conform procedurilor de la acel moment, a transmis copiloatei sale comenzile și responsabilitatea zborului.
Procedurile de atunci prevedeau înterogarea pilotului rămas în cockpit de către cel ce părăsea temporar cabina, dacă este apt să preia comenzile și doar după răspunsul afirmativ al primului ultimul putea ieși liniștit, fără a încălca nicio regulă.
Pilotul comandant a ieșit astfel liniștit din cockpit și a intrat în toaletă unde a stat circa 5-6 minute. La ieșirea din toaletă, spre stupefacția sa, a găsit-o pe copiloata lui ieșită din cockpit și stând de vorbă cu șefa de cabina a cărei ușă de intrare era închisă. Dându-și seama de starea de pericol iminent datorat părăsirii cabinei de pilotaj de către copiloata, pilotul comandant a introdus imediat codul de acces pentru deschiderea ușii, dar spre stupefacția sa ușa nu s-a deschis. Păstrându-și calmul pilotul comandant a reintrodus codul și spre norocul tuturor ușa s-a deschis!
Întrebată ulterior de ce a plecat din cockpit, lăsând fără control uman avionul și închizând și ușa de acces, copiloata respectivă a motivat ca i-a venit să urineze. La întrebarea de ce nu a chemat însoțitorul de cabina pentru a cere informarea pilotului comandant, aflat și el la toaleta, despre dorința ei de a merge la aceeași toaletă, copiloata a declarat ca o asemenea procedură nu este prevăzută în manualul companiei!!
Întrebarea se pune ce a făcut-o pe însoțitoarea de bord care a văzut-o pe copiloata ieșind din cockpit și închizând ușa acestuia știind ca în toaletă se afla în acel moment pilotul comandant!
Doar Dumnezeu poate ști prin ce a trecut pilotul comandant la ieșirea din toaletă când a dat nas în nas cu copiloata pe care o știa lăsată în cockpit!
Tot Dumnezeu ar fi singurul care ar putea ști prin ce a trecut pilotul comandant în momentul în care după introducerea codului de acces ușa cockpitului nu s-a deschis!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News