Analistul Adrian Negrescu e de părere că, în următorii doi ani, dacă vor exista în continuare creșteri de taxe și impozite, e aproape imposibil ca salariile românilor să crească.
Creșterile de taxe și impozite din ultimii ani au generat probleme financiare pentru multe firme din România, dar în principal pentru întreprinderile mici și mijlocii, cărora le e tot mai greu să ofere salarii decente și facilități angajaților. Adrian Negrescu, analistul economic, vorbit despre aceste probleme care se vor amplifica în următorii ani, dacă presiunea de pe aceste companii nu va fi luată.
„Cele patru creșteri de taxe din ultimii doi ani, la care se va adăuga o nouă creștere de taxe în curând au generat și vor genera multiple efecte economice. Economia românească se confruntă cu o scădere semnificativă a vânzărilor, cum nu s-a întâmplat în ultimii șapte ani. Nu sunt probleme neapărat din prisma încasărilor, ci din prisma vânzărilor în volume. Nu se mai vinde atât de mult cât se vindea înainte.
Acest lucru se întâmplă deoarece puterea de cumpărare a românilor a scăzut foarte mult pe fondul inflației, cea mai mare din Europa, oamenii au ajuns să meargă la supermarket ca la muzeu, să admire produsele și să nu și le permită, practic suntem într-o situație în care vânzările scad în toate sectoarele de activitate, iar acest lucru este dovedit inclusiv de datele de la Institutul Național de Statistică. Confruntate cu vânzări în scădere, cu blocaj financiar, cu plăți care se fac din ce în ce mai greu între companii, bineînțeles că sunt multe lanțuri economice în care firmele au început să cadă ca un castel de cărți de joc, mai cu seamă că multe trăiau din încasările de la o lună la alta“, a spus Adrian Negrescu.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Scenariul pentru România în care un acord cu FMI ar fi un „colac de salvare absolut necesar”
În opinia analistului economic, mulți români au ajuns să aleagă între două locuri de muncă în funcție de care oferă tichete de masă, deoarece puterea de cumpărare a crescut foarte mult, iar bonurile reprezintă un colac de salvare în aceste vremuri impredictibile.
„Îmi e teamă că sunt foarte puține domenii în care vom vedea creșteri de salarii în 2025, pentru că pur și simplu nu sunt bani în economie. Nici în zona multinaționalelor nu mai sunt banii care erau odată, vânzările au scăzut și acolo, iar dacă e să crească salariile cresc cu niște sume infime, 2-3%, doar din prisma dorinței angajatorilor de a-și fideliza angajații.
Din punctul meu de vedere, soluția alternativă pe care din ce în ce mai multă lume o aplică este să acorde tichete de masă, cât mai multe și cât mai variate, care să le asigure practic măcar o masă caldă sau niște produse de la supermarket. Am ajuns din păcate în situația ca tichetele de masă să reprezinte principalul argument când alegi dintre două locuri de muncă. Unii dau, alții nu dau. Îl alegi pe ăla care dă tichete de masă, pentru că reprezintă din punctul meu de vedere, un ajutor financiar uriaș.
Sper ca viitorul guvern să-l extindă, atât ca valoare a tichetului de masă, cât și a modului în care sunt acordate aceste beneficii, pentru că să crești salariile va fi aproape imposibil, în orizontul viitorilor doi ani, dacă vom merge în continuare cu creșteri de taxe, cu restrângere a investițiilor, cu o scădere a încasărilor din fonduri europene.
Economia funcționează cu frâna de mână trasă și suntem aproape de recesiune, din multe perspective, iar în multe sectoare chiar putem vorbi de recesiune. Vorbesc de sectorul construcțiilor și sectoarele care țin de consumul populației și serviciilor. Oamenii cumpără mai puțin, și-au redus coșul de cumpărături, iar acest lucru se vede bineînțeles în performanța firmelor care vând în aceste produse“, a conchis Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News