Cătălin Leonte, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM S.A. - IFN) a vorbit, la DC News, despre programele de sprijin pentru IMM-uri, soluțiile de garantare pentru antreprenori și perspectivele economice pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii în România.
Cătălin Leonte a evidențiat care sunt criteriile de acordare a garanțiilor FNGCIMM.
"În primul rând, societatea respectivă trebuie să fie IMM, adică să aibă până la 500 de angajați! Peste 500 de angajați vorbim despre întreprinderi medii sau mari. De asemenea, societatea respectivă nu trebuie să înregistreze datorii, restanțe la bugetul de stat. Apoi, nu trebuie să fie în CRC cu credite restante mai mult de 6 luni. Nu trebuie să fie în insolvență, executare silită, evident, să nu fie deschisă procedura falimentului împotriva ei și să fie încadrată într-o categorie de risc, care să ne permită să îi acordăm garanția.
Noi dăm o asigurare băcii, respectiv în situația în care societatea nu își plătește obligațiile către ea, noi ne substituim. Îi plătim imediat băncii banii respectivi, urmând să îi recuperăm din garanțiile societății. Dacă vorbim de credite, garanții până în 500.000 de lei, nu vorbim despre niște garanții reale care să nu poată fi executate.
Vorbim doar despre o garanție, pe o ipotecă pe conturile clientului respectiv și un contract de fideiusiune cu administratorul societății, nicidecum de niște garanții reale. Atunci când vorbești despre sume mai mari este vorba despre ipotecă asupra unor bunuri mobile, asupra unor stocuri de marfă, clădiri ale societății respective", a spus Cătălin Leonte, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM S.A. - IFN).
"Un beneficiar, care a accesat în trecut programele IMM Invest, poate accesa, din nou, un astfel de program susținut de Fondul de Garantare?", a întrebat moderatorul Mihai Ciobanu.
"Cu siguranță, până la urmă, și pentru noi, clienții cei mai buni sunt clienții repetitivi care, după ce au încheiat cu bine un program, doresc să acceseze un nou program. Sigur că se poate acest lucru, dar cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv expunerea per client să nu depășească 2,5 milioane de euro. De ce? Pentru că vorbim despre posibilitatea noastră legală, maximă de expunere pe client.
Apoi, este dispersia de risc. Una este să ai mai mulți clienți mai micuți și alta este dacă îți pică unul mare, te dezechilibrează. Dacă îți pică unul mic din foarte mulți, nu pățești nici tu ca entitate nimic. Suntem o instituție financiară care se supune rigorilor BNR și care trebuie să facă toate diligențele ca banii să se întoarcă înapoi la noi ca și garant și să nu ne facem singuri probleme financiare", a mai declarat Cătălin Leonte, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM S.A. - IFN).
Vezi emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News