Deși tot mai mulți pacienți consideră videocapsula o soluție modernă și comodă pentru investigarea afecțiunilor digestive, medicii avertizează că aceasta nu înlocuiește colonoscopia și trebuie folosită cu prudență.
Dr. Răzvan Iacob a explicat că există mai multe tipuri de videocapsule, pentru intestinul subțire și colon, dar că ele nu înlocuiesc colonoscopia. Potrivit acestuia, videocapsula este o metodă modernă și spectaculoasă, însă are doar valoare diagnostică și trebuie folosită cu discernământ, mai ales în cazul bolilor inflamatorii intestinale cronice, unde este necesar și un examen histopatologic.
„Aș vrea să abordați și problema videocapsulei pentru că multă lume nu știe în ce măsură e utilă, unde se poate face, ce costuri atrage. Pe unde ne aflăm din punctul ăsta de vedere?”, a întrebat acad. univ. dr. Irinel Popescu.
„Există mai multe tipuri de videocapsule. Există capsule care explorează intestinul subțire, există capsule dedicate pentru explorarea colonului și este o investigație spectaculoasă, iar pacienții, când aud de videocapsulă, știind că este o investigație de ultimă linie, de multe ori au impresia că administrarea videocapsulei îi scutește de colonoscopie și că este investigația-minune care pune diagnosticul și toată lumea și-o dorește.
Trebuie să înțelegem însă că, cel puțin în ceea ce privește bolile inflamatorii intestinale cronice, videocapsula trebuie administrată cu mult discernământ. În primul rând pentru că, pentru diagnostic corespunzător, ai nevoie de examen histopatologic, iar pentru examen histopatologic ai nevoie de colonoscopie. Videocapsula are doar valențe diagnostice", a spus dr. Răzvan Iacob.
Dr. Răzvan Iacob a subliniat că, deși videocapsula poate detecta inflamația intestinului subțire în boli precum boala Crohn, există riscul de retenție a capsulei în caz de stenoze. În astfel de situații, alte metode imagistice precum entero-CT, entero-RMN și ecografia de intestin subțire sunt mai sigure și eficiente pentru diagnostic.
„Pe de altă parte, după cum am spus, sunt boli, cel puțin boala Crohn, care evoluează cu afectarea intestinului subțire, deci apare inflamație la nivelul intestinului subțire. E adevărat că videocapsula poate să o pună în evidență, dar, în același timp, există niște riscuri legate de administrarea videocapsulei atunci când așa-numitele stenoze, deci îngustări ale intestinului subțire, sunt suficient de mari pentru a nu permite progresia unei capsule – apare așa-numita retenție a capsulei după ingestie.
Deci, din această perspectivă, celelalte explorări imagistice ale intestinului subțire - entero CT, entero RMN - sunt foarte utile în a pune diagnosticul și a face investigația cu videocapsula inutilă în aceste situații. De asemenea, există ecografia de intestin subțire, care este din ce în ce mai frecvent utilizată în practica curentă pentru a evidenția leziunile de intestin subțire”, a spus dr. Răzvan Iacob,
Dr. Răzvan Iacob a explicat că videocapsula de intestin subțire se administrează doar atunci când alte investigații (entero-CT, entero-RMN, ecografie) nu au putut evidenția leziuni suspecte. Deși utilă, investigația are indicații limitate și se folosește cu precauție în bolile inflamatorii intestinale cronice, din cauza riscului de retenție în cazul stenozelor.
„Videocapsula de intestin subțire este utilă atunci când suspectăm totuși leziuni de intestin subțire care nu au putut fi puse în evidență de investigațiile convenționale, nici de entero-CT, nici de entero-RMN, nici de ecografia de intestin subțire. E vorba de acele leziuni subtile, leziuni aftoide, care pot fi evidențiate doar în urma explorării cu videocapsula, cu mențiunea că trebuie să ne convingem că pacientul nu are leziuni care să provoace retenția capsulei.
Este o investigație utilă, dar are niște indicații limitate la pacienții cu boli inflamatorii intestinale cronice și principala problemă e să nu existe risc de retenție atunci când o administrezi.
Există și niște capsule speciale, se cheamă capsule de patență. Ele sunt niște capsule care nu furnizează imagini de la nivelul intestinului subțire, dar care pot fi administrate pentru a verifica patența intestinului subțire. Au un înveliș enterosolubil și, dacă e o stenoză suficient de mare care ar putea produce retenția capsulei, ele vor face ca aceste capsule să fie dizolvate și să se elimine doar un marker radiopac. Dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că nu trebuie administrată capsula de intestin subțire pentru că există risc de retenție”, a spus dr. Răzvan Iacob la emisiunea Academia de Sănătate de pe DC News și DC Medical.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News