Elon Musk, care a cheltuit aproape 300 de milioane de dolari anul trecut pentru a sprijini campania prezidențială a lui Donald Trump și a altor republicani, a declarat marți că intenționează să își reducă semnificativ cheltuielile politice în viitor, potrivit Reuters.
„În ceea ce privește cheltuielile politice, voi face mult mai puțin de acum înainte”, a spus Musk la un forum economic din Qatar. „Cred că am făcut destul”, a mai spus acesta.
Musk a mai spus că este hotărât să rămână director general al Tesla pentru încă cinci ani, încercând astfel să răspundă îngrijorărilor legate de echilibrul dintre rolul său la constructorul auto și implicarea sa în administrația Trump, unde supervizează un amplu program de reducere a costurilor în birocrația federală.
Dacă Musk, cel mai bogat om din lume, își va respecta planul de a reduce cheltuielile politice, acest lucru ar putea însemna o pierdere majoră pentru Trump și Partidul Republican, care și-ar putea pierde cel mai mare donator.
Totuși, miliardarul nu a exclus complet posibilitatea de a mai investi bani în politică în viitor.
„Dacă voi vedea un motiv întemeiat să investesc politic pe viitor, o voi face”, a declarat Musk.
Principalul său instrument de finanțare politică, America PAC, a refuzat să comenteze.
Anul trecut, Musk a direcționat sute de milioane de dolari către super-PAC-uri aliniate republicanilor, finanțând operațiuni în state-cheie și campanii media care au amplificat mesajul lui Trump.
De asemenea, a cheltuit peste 20 de milioane de dolari în această primăvară pentru a sprijini candidatul conservator la alegerile pentru Curtea Supremă din Wisconsin, transformând scrutinul în cea mai scumpă competiție judiciară din istoria SUA. Însă banii săi nu au reușit să încline balanța, candidatul liberal câștigând detașat într-un vot văzut ca un prim test al celui de-al doilea mandat al lui Trump.
Retragerea lui Musk amenință să lase Partidul Republican nu doar fără un donator major, ci și fără infrastructura și influența pe care banii săi le-au făcut posibile. Partidul va fi nevoit, probabil, să se bazeze mai mult pe donatori tradiționali și să intensifice strângerea de fonduri la nivel de bază înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Consilier puternic la Casa Albă
După învestirea lui Trump în ianuarie, Musk a devenit rapid o figură influentă la Casa Albă: foarte vizibil, direct și neconstrâns de normele tradiționale.
A condus așa-numitul Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală, care a supervizat un proces haotic de eliminare a mii de locuri de muncă și anulare a contractelor și granturilor de miliarde de dolari, inclusiv a majorității ajutoarelor externe acordate de SUA.
Însă opiniile sale politice au stârnit proteste împotriva Tesla în SUA și Europa, ducând la scăderi ale vânzărilor. Unii investitori s-au arătat și ei îngrijorați de lipsa de implicare a lui Musk în conducerea companiei.
Pentru a calma aceste temeri, Musk le-a spus investitorilor luna trecută că, începând din mai, va reduce timpul dedicat DOGE (Departamentul pentru Eficiența Guvernului) la una-două zile pe săptămână.
Percepțiile publice despre Musk în SUA sunt puternic polarizate politic: majoritatea republicanilor au o părere favorabilă despre el, în timp ce o proporție covârșitoare de democrați au o opinie negativă, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos. Într-un sondaj realizat între 12 și 13 mai, 58% dintre respondenți aveau o părere nefavorabilă despre Musk, iar 39% una favorabilă.
O persoană familiarizată cu implicarea lui Musk în administrația Trump l-a descris pentru Reuters, în aprilie, ca fiind „epuizat și exasperat”, mai ales din cauza reacțiilor negative față de companiile sale.
Acțiunile Tesla, în scădere în acest an
Marți, Musk a declarat că deținerea unui „control rezonabil” asupra Tesla este factorul decisiv pentru a rămâne director general.
Anul trecut, spunea că nu se simte confortabil să dezvolte Tesla ca lider în AI și robotică fără a deține 25% din controlul voturilor în cadrul firmei.
Miliardarul a început în martie demersul legal pentru a-și recupera pachetul salarial record de 56 de miliarde de dolari, susținând că un judecător de instanță inferioară a făcut mai multe erori juridice când a anulat compensația.
Acțiunile Tesla au crescut inițial cu 3,3% în urma declarațiilor sale, dar ulterior au pierdut din avans și au închis ziua cu o creștere de aproximativ 1%. De la învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie, acțiunile au scăzut cu aproximativ 20%, după ce inițial au crescut pe fondul speranțelor că administrația va facilita implementarea robotaxiurilor, pe care Musk le consideră principalul motor al valorii de piață a Tesla.
La începutul acestei luni, președinta consiliului de administrație al Tesla, Robyn Denholm, a negat informațiile apărute în Wall Street Journal, potrivit cărora compania ar fi contactat mai multe firme de recrutare pentru a găsi un înlocuitor pentru Musk.
Musk a declarat la eveniment că Tesla a reușit deja să redreseze vânzările și că cererea este puternică în afara Europei, unde compania s-a confruntat cu proteste din cauza opiniilor sale politice și a sprijinului acordat lui Trump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu