Ouăle, considerate de mulți un aliment sănătos, sunt puse sub semnul întrebării de cardiologul Josa Abellan, care atrage atenția că acestea conțin mult colesterol inutil pentru organism și pot avea efecte negative asupra sănătății dacă sunt consumate fără măsură.
„Ouăle sunt la fel de sănătoase pe cât credeam? Unii le apără, alții le demonizează… dar, de fapt, cum afectează ele inima ta?
Știința este clară: colesterolul din ouă are un impact direct asupra sănătății tale cardiovasculare. Asta nu înseamnă că ouăle sunt un aliment rău. Ba chiar sunt mult mai bune decât multe altele! Dar cred că e important să înțelegi că, în majoritatea cazurilor, sursele vegetale precum leguminoasele par mai sănătoase pentru sistemul tău cardiovascular", a scris dr. Jose Abellan într-o postare pe Instagram.
Ouăle, sursă de proteine și nutrienți esențiali
„Pe de o parte, reprezintă o sursă de proteine și nutrienți esențiali pentru funcțiile organismului, dar, pe de altă parte, conțin ceva în exces care nu este atât de sănătos: colesterolul”, spune medicul.
Potrivit acestuia, colesterolul „este esențial pentru corpul tău, pentru că ajută la formarea hormonilor, vitaminei D și a membranei celulare”. Cu toate acestea, problema nu este consumul, ci cantitatea și impactul asupra inimii.
Medicul nu recomandă excluderea ouălor din dietă, însă este de părere că „datele esențiale arată că organismul nostru produce tot colesterolul de care are nevoie și există studii care demonstrează că orice colesterol suplimentar pe care îl consumăm poate fi dăunător sănătății”.
Cu toate că numeroase studii susțin că ouăle nu afectează negativ sănătatea, cardiologul are altă părere.
„Și studiile care spun că oul nu e rău? Multe au probleme serioase în designul lor sau folosesc comparații proaste, cum ar fi cu cârnați sau brânzeturi procesate. Ce aliment ar părea bun dacă îl compari cu acestea? Concluzia? Rezultatele lor nu sunt de încredere”, a scris acesta.
Medicul susține că reducerea colesterolului în dietă este esențială, deoarece chiar și cantități mici pot crește colesterolul LDL și riscul de boli cardiovasculare.
„În dietele cu colesterol scăzut, chiar și o cantitate mică crește clar nivelul colesterolului LDL. Acest lucru mărește riscul de infarct și alte evenimente cardiovasculare. De aceea, reducerea colesterolului în dietă este esențială”, a transmis medicul.
Înlocuirea acestora cu surse vegetale poate reduce riscul de mortalitate generală cu până la 19%, potrivit cardiologului.
„Înlocuirea ouălor cu surse vegetale precum leguminoase, nuci sau cereale integrale reduce riscul de mortalitate din orice cauză cu până la 19%”, a mai scris acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu