Friedrich Merz, liderul conservatorilor germani, nu a reușit să strângă sprijinul parlamentar necesar pentru a fi desemnat cancelar.
Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că instabilitatea politică din Germania, supranumită „motorul Europei”, va avea un impact direct asupra economiei României.
„Această instabilitate politică a Germaniei, care duce la o instabilitate economică, se va răsfrânge suplimentar asupra României. Să fie foarte clar. Nu din cauza alegerilor prezidențiale a scăzut cursul leului, ci din cauza demisiei Guvernului Ciolacu. Și din cauza faptul că a venit, așa cum am avertizat publicul de un an și jumătate, nota de plată a campaniei electorale desfășurate în 2024.
Peste tarifele pe care vrea Trump să le impună Europei, peste situația cu războiul din Ucraina, peste criza energetică, peste disensiunile dintre folosirea combustibililor fosili și a energiei regenerabile, se adaugă această criză majoră din Germania. Și o să vedeți cum va reacționa bursa din Frankfurt. Și odată cu ea, toate bursele mondiale. Bursa din România e oricum jos, deci nu mai e cazul să ne facem mari probleme.
Succes noului premier, noului guvern care ar trebui să se instaleze cât mai repede. Pe o coaliție care are majoritate în Parlament și care trebuie să înceapă reformele. Am trăit pe datorie. Trăim, de ani de zile, pe datorie. Cel puțin din anul 2020. De la primul Guvern Orban, a început traiul pe datorie. Trai bun, altminteri! Acest lucru se va încheia”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
În imagine, Friedrich Merz, liderul conservatorilor germani; Sursa foto: Agerpres
În cursul dimineții de marți, 6 mai, liderul conservatorilor germani, Friedrich Merz, nu a reușit să obțină majoritatea absolută în Bundestag pentru a fi validat în funcția de cancelar. Merz a primit doar 310 voturi din cele 621 exprimate, cu șase mai puține decât era necesar, deși blocul conservator CDU/CSU, împreună cu SPD, deține 328 de mandate.
Parlamentul german are acum 14 zile pentru a încerca alegerea unui cancelar cu majoritate absolută, după care poate fi desemnat și cu majoritate simplă. Președintele Frank-Walter Steinmeier va avea apoi opțiunea de a confirma noul cancelar sau de a dizolva parlamentul și convoca noi alegeri. Rezultatul votului a fost surprinzător, mai ales că blocul conservator câștigase alegerile din 23 februarie cu 28,5% din voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu