În 2025, zeci de mii de pensionari români se confruntă cu popriri pe pensie, în timp ce datoriile acumulate ating cote alarmante, iar statul încearcă să recupereze peste 22 de miliarde de lei.
Românii în vârstă se confruntă cu o realitate economică tot mai dură: traiul de zi cu zi devine imposibil fără împrumuturi, iar mulți ajung să nu-și mai poată acoperi nici obligațiile curente. Consecințele sunt severe – tot mai mulți pensionari se trezesc cu popriri aplicate direct pe pensie. Statul, prin intermediul Casei Naționale de Pensii, anunță că are de recuperat sume colosale: peste 22 de miliarde de lei.
Fie că au apelat la credite bancare sau au rămas în urmă cu plata impozitelor ori a amenzilor, aproape 100.000 de pensionari sunt, în prezent, supuși executării silite. Potrivit reglementărilor în vigoare, în baza unei hotărâri judecătorești, băncile sau alte instituții financiare pot solicita Casei de Pensii să rețină sumele datorate direct din veniturile lunare ale debitorului.
Și Fiscul (ANAF) poate cere aceeași măsură în cazul în care pensionarul nu își achită obligațiile fiscale sau sancțiunile contravenționale. În momentul în care Casa de Pensii primește documentația necesară, poprirea se aplică imediat – fără acordul prealabil al beneficiarului de pensie.
Legea prevede că, în general, suma reținută nu trebuie să depășească o treime din pensia lunară. Cu toate acestea, dacă asupra aceleiași persoane există mai multe popriri, valoarea totală a reținerilor poate urca până la 50% din pensie – o situație extrem de grea pentru cei deja vulnerabili financiar.
Datele oficiale furnizate de Casa Națională de Pensii arată că, doar în luna martie 2025, au fost aplicate popriri asupra pensiilor pentru un număr de 95.006 persoane. Din pensiile acestora, s-au reținut peste 31,6 milioane de lei într-o singură lună.
Casa de Pensii a explicat că instituțiile din teritoriu acționează în calitate de terț poprit, în conformitate cu articolul 784, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă. Astfel, după primirea adresei de înființare a popririi, acestea sunt obligate să blocheze sumele datorate din pensia lunară a persoanei executate.
În baza articolului 729 din același cod, se stabilește că poprirea nu poate depăși o treime din pensie, iar în cazurile de popriri multiple, se poate ajunge până la jumătate din venit. În total, statul are de recuperat de la pensionari sume ce depășesc 22 de miliarde de lei, conform România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News