Rusia avansează periculos în estul Ucrainei, în timp ce sprijinul SUA se clatină. Kievul luptă cu ultimele resurse

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia a făcut incursiuni în apropierea orașelor Pokrovsk și Kostiantynivka, puncte strategice pentru rețeaua de aprovizionare a armatei ucrainene din estul țării, a declarat miercuri un oficial militar ucrainean.

În timp ce Moscova caută o breșă în liniile de apărare în ofensiva sa de vară, sprijinul american pentru Kiev devine tot mai incert, iar pe câmpul de luptă, echilibrul se înclină treptat în favoarea forțelor ruse.

Potrivit lui Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, trupele ruse au intensificat atacurile, folosind mici unități de asalt, vehicule ușoare și drone, pentru a pătrunde în regiunea Dnipropetrovsk.

„Există atacuri constante cu intenția de a străpunge granița regiunii Dnipropetrovsk cu orice preț”, a precizat Trehubov într-o declarație scrisă oferită agenției Reuters.

 

Presiune rusă și pierderi grele în zona Pokrovsk

Rusia a concentrat în prezent circa 111.000 de soldați în zona Pokrovsk, a declarat recent comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrskyi. Zeci de confruntări au loc zilnic în această zonă deosebit de contestată. Conform analizelor realizate de blogul ucrainean DeepState, în luna iunie, armata rusă a cucerit 556 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, cea mai mare pierdere lunară suferită de Ucraina din noiembrie încoace.

Un punct strategic a fost drumul principal care leagă Pokrovsk și Kostiantynivka, tăiat de forțele ruse în luna mai. Acest lucru complică semnificativ logistica și mișcările defensive ale armatei ucrainene.

„Traversarea autostrăzii Pokrovsk-Kostiantynivka este un regres strategic și logistic”, a confirmat Trehubov.

 

Ajutorul american întârzie, iar Ucraina simte consecințele

Incertitudinea politică de la Washington își face tot mai puternic simțită influența asupra frontului ucrainean. Eforturile administrației conduse de Donald Trump de a obține o încetare a focului nu au dat rezultate, iar o posibilă oprire a livrărilor de armament vital, inclusiv sisteme de artilerie cu rachete de precizie, ar putea înclina balanța în favoarea Rusiei.

Jack Watling, cercetător principal la Royal United Services Institute (RUSI), avertizează că lipsa acestui ajutor ar reduce considerabil capacitatea Ucrainei de a lovi în profunzime trupele ruse. „Pierderea acestor provizii va degrada semnificativ capacitatea Ucrainei de a lovi forțele rusești dincolo de 30 km de linia frontului și va permite Rusiei să își îmbunătățească logistica”, a spus Watling.

 

Dronele, noul factor destabilizator pe câmpul de luptă

În paralel cu avansul terestru, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra Kievului și altor orașe ucrainene. Trehubov recunoaște că aceste drone complică serios logistica ambelor tabere.

„(Dronele) îngreunează logistica pentru ambele părți, dar nu o fac imposibilă. La urma urmei, dronele nu sunt invulnerabile”, a adăugat el.

Totuși, în zonele rurale din apropierea Pokrovsk și Novopavlivka, Rusia a reușit să obțină unele dintre cele mai semnificative câștiguri teritoriale din ultimele luni. Conform DeepState, aceste avansuri reprezintă mai mult de jumătate din totalul câștigurilor rusești pe întreaga linie de front în iunie.

 

Kievul rezistă, dar cu un preț tot mai mare

În ciuda eforturilor susținute ale armatei ruse, orașele Pokrovsk și Kostiantynivka continuă să funcționeze drept centre logistice ucrainene. Cu toate acestea, eșecurile tactice și deteriorarea infrastructurii defensive provocată de dronele rusești afectează din ce în ce mai mult capacitatea de reacție a trupelor Kievului.

Ucraina luptă pentru a-și menține pozițiile, în condițiile în care fiecare kilometru pierdut complică nu doar desfășurarea forțelor, ci și moralul populației și armatei. Cu sprijinul american în suspensie, ofensiva rusă câștigă teren exact în momentul în care Ucraina are cea mai mare nevoie de resurse și stabilitate diplomatică.

Avansurile Rusiei din această vară reflectă o schimbare de dinamică pe frontul estic, alimentată de superioritatea numerică și vulnerabilitatea Ucrainei în absența unui sprijin constant din partea partenerilor occidentali. În timp ce Kievul rezistă cu determinare, întrebarea rămâne: cât timp mai poate face față, în condițiile în care dronele, ofensiva terestră și incertitudinile externe se acumulează periculos?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »