EXCLUSIV  Angio-CT, testul simplu care vede toate arterele. Anca Chitic: Necesită substanță de contrast

Angio ct artere - Foto: Freepik AI
Angio ct artere - Foto: Freepik AI

O simplă investigație de câteva minute, fără durere și fără bisturiu, îți poate salva viața. Află de la un medic chirurg cardiovascular ce este angio-CT, metoda care descoperă din timp bolile arteriale.

Afecțiunile arteriale periferice pot duce la complicații severe dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.

Vezi și: Te dor picioarele când mergi? Nu ignora acest simptom! Anca Chitic: O boală gravă care apare de la 65 de ani

În contextul creșterii numărului de cazuri de afecțiuni vasculare periferice, metodele moderne de diagnostic joacă un rol esențial în depistarea timpurie și stabilirea unui plan eficient de tratament.

Tehnologia imagistică a făcut pași importanți, permițând identificarea precisă a leziunilor vasculare fără să supună pacientul la proceduri invazive. Una dintre cele mai performante metode în acest sens este angio-CT-ul, o investigație non-invazivă care oferă imagini detaliate ale vaselor de sânge, cu ajutorul tomografiei computerizate și a unei substanțe de contrast iodate.

Despre avantajele angio-CT-ului față de metodele invazive clasice și despre posibilitățile de tratament intervențional ne-a vorbit dr. Anca Chititc, medic specialist în chirurgie cardiovasculară în cadrul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară SANADOR.

"Avem angio-CT-ul de înaltă rezoluție, care ne oferă niște imagini foarte bune, un diagnostic cu acuratețe și metode invazive, cum este arteriografia periferică, care presupune obținerea unui abord arterial pe unde se injectează substanță de contrast.

Cu ocazia acestei proceduri de arteriografie se pot realiza și tratamente endovasculare intervenționale pentru arteriopatie.

Angio-CT necesită substanță de contrast ca să ne dea un diagnostic cu acuratețe foarte mare. 

Practic se efectuează imagini foarte fine și avem o imagine foarte detaliată a arborelui arterial și scade utilizarea arteriografiei, care este o metodă mult mai invazivă decât Angio-CT, care presupune obținerea unui abord arterial și injectare de substanță de contrast.

Angio-CT este o metodă non-invazivă și este de elecție pentru diagnosticul bolilor arteriale periferice", a declarat medicul Anca Chititc, specialist în chirurgia cardiovasculară în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară SANADOR, pentru DC Medical și DC News.

Angio-CT permite vizualizarea precisă a întregului arbore arterial, de la vasele mari până la cele periferice, identificând îngustările, ocluziile sau alte anomalii cu o acuratețe ridicată. Față de metodele clasice, precum arteriografia, angio-CT-ul are avantajul unei expuneri reduse pentru pacient, nu necesită internare și oferă rezultate rapide, fiind totodată o metodă de primă intenție în diagnosticul bolilor vasculare.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »