EXCLUSIV  Fondul Național de Garantare, partener cheie pentru afacerile la început de drum. Cum le poate ajuta / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Într-o perioadă marcată de instabilitate economică, Fondul Național de Garantare joacă un rol crucial în susținerea firmelor românești, facilitând accesul acestora la credite avantajoase și împărțind riscul financiar cu băncile - un sprijin vital mai ales pentru IMM-urile aflate în dificultate sau la început de drum.

Întrebat despre importanța Fondului de Garantare în actualul context economic dificil, Cătălin Leonte a subliniat că instituția joacă un rol esențial în sprijinirea firmelor care nu dispun de garanții proprii. Fondul facilitează accesul la credite mai ieftine, mai ales pentru IMM-urile care nu dețin proprietăți ce pot fi ipotecate. În perioade de criză, acest mecanism devine vital pentru menținerea activității economice.

„În tot acest context complicat din punct de vedere economic, cât de important este rolul Fondului de Garantare pentru susținerea mediului economic din țara noastră?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu. 

„Ca de fiecare dată în istoria recentă a României, în momentul în care au fost perioade tulburi afectate de crize economice, Fondul Național de Garantare a avut mult de lucru, pentru că și în perioadele mai dificile sunt societăți comerciale care au nevoie de finanțare. Rolul garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare este acela de a facilita accesul la niște credite mai ieftine decât dacă s-ar duce în mod normal la o bancă și de a oferi garanții din partea fondului atunci când firmele nu au garanții.

În momentul în care ești o firmă mare care are fel de fel de proprietăți, poți să accesezi garanții punând ipotecă pe imobilele pe care le ai în proprietate, dar trebuie să vorbim în mod realist despre firmele existente pe piața românească, care cu greu reușesc să supraviețuiască în activitatea curentă de zi cu zi și sunt prea puține acele firme care au reușit să-și constituie în timp garanții financiare sau garanții prin investiții realizate în imobile, terenuri sau clădiri care să le permită accesarea de credite utilizând ca și ipotecă terenul sau clădirea respectivă", a spus Cătălin Leonte.

 

2. -imagine fara descriere- (catalin-leonte_58142300.jpg)

 

„Noi suntem cei care împărțim riscul de credit cu banca"

Cătălin Leonte a explicat că majoritatea IMM-urilor din România sunt afaceri mici, care au nevoie de acces facil la finanțare. Fondul Național de Garantare sprijină aceste firme oferind garanții pentru credite, împărțind astfel riscul cu băncile și contribuind la obținerea unor împrumuturi mai avantajoase.

„Marea majoritate a IMM-urilor sunt cele cu care interacționăm în viața noastră de zi cu zi, fie că vorbim despre cabinete medicale, fie că vorbim despre mici patiserii, ateliere de diverse activități (...). Acestea toate sunt IMM-uri, dar nu sunt niște IMM-uri avute, cu un istoric în spate de zeci de ani, ci sunt firme care supraviețuiesc fără a avea în spate niște valori consolidate în timp.

Pentru acestea este nevoie să existe niște posibilități de accesare a creditelor mai facile. Noi suntem o instituție care oferă garanții pentru credite. Deci, cu alte cuvinte, în această ecuație sunt trei: firma care are nevoie de creditare, banca care oferă creditul și noi, care venim cu garanția pentru creditul respectiv. Noi suntem, în această ecuație, cei care împărțim riscul de credit cu banca și, în acest fel, putem să oferim clientului un credit sau să oferim un credit mai ieftin decât unul negarantat”, a spus Cătălin Leonte la DC News, DC News TV și DC Business. 

 

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel
OSZAR »